Erfaren politiker skal lede EU's forhandlinger om brexit

EU er for alvor begyndt at forberede sig på at indlede forhandlingerne med Storbritannien om landets EU-exit.

Formanden for EU-Kommissionen, Jean Claude Juncker, har onsdag udpeget den person, som skal stå i spidsen for skilsmisseforhandlingerne.

Det bliver Michel Barnier, som er tidligere næstformand for kommissionen og tidligere fransk minister.

- Jeg er meget glad for, at min ven Michel Barnier har taget imod den vigtige og udfordrende opgave. Jeg ønskede en erfaren politiker til dette svære job, siger Jean Claude-Juncker i en pressemeddelelse.

- Jeg er sikker på, at han vil leve op til udfordringen og hjælpe os med at skabe et nyt partnerskab med Storbritannien, efter at det bliver det første land til at forlade EU, siger han.

Som chefforhandler skal Michel Barnier lede kommissionens taskforce, som skal forberede og gennemføre forhandlingerne med Storbritannien.

Forhandlingerne starter, når Storbritannien udløser artikel 50 i Lissabontraktaten, der er det regelsæt, som danner grundlag for det europæiske samarbejde.

Her står der, at enhver medlemsstat kan beslutte at træde ud af det europæiske samarbejde.

- Michel Barnier vil have adgang til alle kommissionens ressourcer, der er nødvendige for at udføre opgaven. Han vil rapportere direkte til mig, og jeg opfordrer ham til regelmæssigt at orientere kommissærkollegiet, så mit hold bliver holdt ajour med forhandlinger, tilføjer Juncker.

EU-landene har opfordret Storbritannien til hurtigst muligt at aktivere EU-traktatens artikel 50, som vil sætte gang i de formelle skilsmisseforhandlinger. Men Storbritanniens premierminister, Theresa May, har gentaget, at det ikke kommer til at ske i år.

/ritzau/

Dagens Gossip