Erhvervsliv vil tage samfundsansvar for flygtninge

Danske virksomheder er parat til at løfte opgaven med at hjælpe det stigende antal flygtninge her i landet med at få fodfæste på det danske arbejdsmarked.

Det siger Dansk Erhvervs administrerende direktør, Jens Klarskov, forud for torsdagens topmøde på Marienborg, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har indbudt op mod et halvt hundrede organisationer og virksomheder for at drøfte asyl-krisen.

Men selvom topmødet er kommet i stand i kølvandet på de seneste ugers tilstrømning af flygtninge og migranter, så opfordrer Dansk Erhverv til, at man "spiser brød til", når det gælder snakken om, hvor stor en opgave Danmark står overfor.

- Nu er vi ved at besvime over, at der er omkring 1500 personer, der har søgt asyl i Danmark i løbet af de seneste tre uger. Altså, spis lige brød til, siger Jens Klarskov.

- Det kan ikke passe, at vi farer rundt som hovedløse høns over sådan et tal her. Der er jo ingen, der siger, at det bliver let at finde plads til folk, men der er altså heller intet, der tyder på, at det er umuligt.

Ifølge Dansk Erhverv er deres medlemmer parat til at tage et "samfundsansvar" for situationen.

- Samtlige de virksomheder, vi har talt med i løbet af de seneste par uger om flygtningesituationen, er af den opfattelse, at det her kan man finde ud af.

- Der er to sider af mønten: Det drejer sig om dels at tage et samfundsansvar, men så sandelig også om at udnytte det rekrutteringspotentiale, som det her jo også rummer, siger Jens Klarskov.

Han henviser til nye tal fra Danmarks Statistik, der viser, at over 63.000 indvandrere fra ikke-vestlige lande nu har fundet job i servicesektoren, primært inden for områder som lager, restauration, hotel og rengøring.

- Vi håber, at der vil blive lyttet til vores budskab om, at det her med tilstrømningen af flygtninge ikke behøver at være et meget stort problem, og at sprogundervisningen foregår rigtig godt på arbejdsmarkedet, siger han.

Ud over de mange virksomheder, og faglige- og frivillige organisationer, deltager i alt seks af regeringens ministre også.

Hos LO er det dog ikke forventningen, at topmødet straks munder ud i konkrete udspil.

- Jeg tror ikke, man skal forvente et stort udspil umiddelbart efter topmødet. Dertil er deltagerkredsen for blandet og uhomogen, siger Ejner K. Holst, sekretær i LO.

- Men vi vil fremlægge nogle af de gode erfaringer, vi har med at kombinere uddannelse og arbejde, og dermed langsomt fase folk ind i virksomhederne, siger han.

Også landets kommuner har afdæmpede forventninger til, hvad topmødet konkret skal resultere i.

- Vi ved ikke så voldsomt meget om, hvad der nærmere skal ske, men vi kommer i hvert fald med et åbent sind, for det her problem er så stort, at det ikke kan løses hver for sig af enten kommuner eller virksomheder, siger KL-formand Martin Damm (V).

/ritzau/

Dagens Gossip