Erhvervslivet beklager ambassadelukninger

Det vil være skadeligt for det danske erhvervsliv, at der følger ambassadelukninger med i den omstrukturering og nedskæring af udenrigstjenesten, som udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) har meldt ud torsdag aften.

Dansk Erhverv frygter, at det koster på eksporten, at ambassaderne i Luxembourg, Schweiz, Slovenien, Slovakiet og Cypern samt generalkonsulatet i Milano bliver lukket.

Dertil kommer, at en række andre repræsentationer reduceres.

For Europa er fortsat et vigtigt marked, selvom det er nødvendigt at flytte fokus til nogle af de nye vækstmarkeder, lyder argumentet.

- Der er fortsat brug for de ambassader og repræsentationer, som lukkes i Europa. Danmark er en åben økonomi, der er meget afhængig af eksport og internationalisering.

- Af samme grund er det vigtigt med en stærk udenrigstjeneste og et solidt netværk af ambassader, både på vækst- og volumenmarkeder, siger Jens Alsbirk, chef for EU og International afdeling i Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv er til gengæld glad for, at der nu åbnes ambassader i Filippinerne, Myanmar, Nigeria og Columbia, da der er tale om lande med "stort potentiale i øget kommerciel tilstedeværelse".

Jens Alsbirk fortæller, at man helst havde set, at udenrigstjenesten var blevet friholdt fra besparelserne - ligesom i Storbritannien.

- Vi foreslår derfor, at der i stedet for den sparekurs afsættes midler til bibeholdelse af dansk kommerciel tilstedeværelse både på nær- og fjernmarkeder. Pengene kommer rigeligt igen, siger Jens Alsbirk.

Holger K. Nielsens plan betyder samtidig opgradering af tilstedeværelsen ved Danmarks EU-repræsentation i Bruxelles, samt i det arktiske område.

/ritzau/

Dagens Gossip