Erhvervslivet ser en lys fremtid for deleøkonomi

Skrevet af admin

02/06/2016

Dagens topnyheder

Den enorme række af forretningsmodeller, som den fremadstormende deleøkonomi skaber, skal omfavnes.

Deleøkonomien er nemlig kommet for at blive, lyder det fra Dansk Erhverv, som glæder sig over, at EU-Kommissionen i et nyt udspil anbefaler, at EU-landene ikke blokerer for forretningsmodeller, der bygger på deleøkonomi.

- Vi vil se flere turister, flere rejser, jobmuligheder og vækst i samfundet, hvis vi griber de muligheder, som deleøkonomien kommer med, siger Geert Laier Christensen, underdirektør i Dansk Erhverv, i en skriftelig kommentar.

- Men det kræver, at vi får indrettet regulering og lovgivning, så både nye og eksisterende virksomheder kan gribe de enorme muligheder, som den digitale tidsalder giver os, siger han.

Deleøkonomien er anderledes end mere traditionelle forretningsmodeller, fordi almindelige borgere kan stille deres bil, ejendom eller anden ejendel til rådighed for andre og tjene penge på det.

Det er eksempelvis kørselstjenesten Uber og udlejningsfirmaet Airbnb.

EU-Kommissionen mener, at den nye deleøkonomi ikke skal ses som en trussel mod alt det, der findes i dag, men som en mulighed, for eksempel for folk, der ikke har arbejde i dag eller ønsker et mere fleksibelt job.

Der skal dog skabes nogle lovgivningsmæssige rammer og lige vilkår i alle EU-lande, der kan gøre det muligt at udvikle nye forretningsmodeller, som samtidig sikrer rimelig beskatning og ansættelsesvilkår, lyder det fra Jyrki Katainen, EU-Kommissionens næstformand med ansvar for job og vækst.

- Ens regler for alle har den åbenlyse fordel, at du kan tage din forretningsidé og skalere den relativt problemfrit til hele EU, hvilket jo netop er én af de helt grundlæggende mekanismer i det indre marked, siger Geert Laier Christensen.

Skatteyderne skal dog kontrolleres mere, lyder det fra underdirektøren. Det skal sikre, at Uber-chauffører eller udlejere af Airbnb-lejligheder rent faktisk betaler den skat, de skal.

- I dag er der ingen kontrol med de indtægter, som enkeltpersoner får via deleøkonomiske tjenester. Det kan man dog nemt etablere, uden at det skaber bøvl og byrder for danskerne, lyder det fra Geert Laier Christensen.

/ritzau/