Erhvervsskoleformand: Vi får et tiltrængt fagligt løft

Før har det heddet sig, at hvis man ikke kan andet, så kan man da i hvert fald starte på en erhvervsskole.

Men det er slut med den reform af erhvervsskolerne, som faldt på plads mandag aften, og som betyder adgangskrav på skolerne fra 2015, konstaterer formanden for Danske Erhvervsskoler-Lederne, Peter Amstrup.

- Det er et stærkt signal om, at fagligheden skal være høj på erhvervsskolerne. Der er et stærkt signal om, at man skal kunne noget for at gennemføre en erhvervsuddannelse, og det har vi manglet i en årrække, siger formanden om det nye adgangskrav.

Regeringen indgik mandag aften forlig om erhvervsskolereformen med alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten. Reformen betyder blandt andet, at der indføres adgangskrav fra 2015, så elever skal have mindst 02 i både dansk og matematik.

- Vi har hele tiden talt for, at det er rimeligt, at vi får adgangskrav på ungdomsuddannelserne. Det må være rimeligt, at man afslutter sin folkeskole med at dokumentere, at man har et bestemt fagligt niveau, siger Peter Amstrup.

- Man kan så diskutere om 02 i dansk og matematik er et tilstrækkeligt billede af en elev. Vi havde gerne ønsket, at der havde været nogle sociale og personlige kompetencer, der også var blevet vægtet med, tilføjer formanden.

Han er især glad for, at de unge nu får mulighed for at tage en EUX-uddannelse, som er et miks af gymnasiale og praktiske fag.

Han frygter dog også, at adgangskravet vil få kontante konsekvenser for en del af skolerne, fordi elevtallet vil falde som konsekvens af adgangskravet.

Ifølge Peter Amstrup har omkring 20 procent af eleverne i folkeskolen i dag svært ved at bestå eksamen, og mange af de elever havner i dag på erhvervsskolerne.

- Færre elever kan sætte nogle skoler under et voldsomt økonomisk pres, og det kan betyde skolelukninger.

- Det er jeg nervøs for, fordi det vil betyde udtydning af uddannelsesudbuddet specielt i de mindre byer. Det mener jeg, at politikerne skal være meget opmærksomme på, siger Peter Amstrup.

Generelt er formanden meget positiv over reformens indhold, som dog har en væsentlig knast fra hans bord.

- Vi er betænkelige ved og meget svært ved at forstå, at HG skal halveres fra to til et år. Det har vi ikke hørt argumenter for. Det er det mest søgte grundforløb på erhvervsuddannelserne, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip