Erhvervsskoler: Man skal kunne tage sin uddannelse i Danmark

Det er en udmærket idé for erhvervsskoleelever at tage praktikken i Tyskland, men det kan ikke løse problemerne for de tusindvis af elever, der mangler en praktikplads.

Sådan siger Peter Amstrup, formand for Danske Erhvervsskoler.

- Eleverne har i mange år haft mulighed for at komme i praktik i udlandet. Det er modnende både fagligt og personligt, men det er kun en meget lille del af eleverne, som vælger at gøre det, siger han.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) har fredag opfordret danske elever til at tage en tysk praktikplads.

I slutningen af november indgik Danmark og Tyskland en aftale, der skal gøre det lettere både at arbejde og uddanne sig på begge sider af grænsen.

Selv om det hele tiden har været muligt at tage praktik i udlandet, betyder den nye aftale, at en tysk læreplads anerkendes fuldt ud på højde med en læreplads i Danmark

Men det vil kun en meget lille del af eleverne have lyst til at udnytte, vurderer Peter Amstrup.

- Vi kan jo se, at de unge søger hen til den nærmeste skole. Når man lægger busruter om, så det bliver sværere at komme til en erhvervsskole, så falder søgetallet, siger han og fortsætter:

- Nu vil man så foreslå dem at flytte til Tyskland. Jeg tror ikke engang, man kan få en busrute til Tyskland.

Mens der i Danmark mangler tusindvis af praktikpladser til unge, der uddanner sig som håndværkere, frisører eller kokke, mangler tyske firmaer i alt 33.000 lærlinge.

- Der er sikkert også en hel del praktikpladser i Frankrig eller Spanien, men vi kan jo ikke eksportere vores uddannelsesmæssige problemer til udlandet. Man skal kunne gøre sin uddannelse færdig i Danmark, siger formanden.

Peter Amstrup frygter, mange unge vil vælge en erhvervsuddannelse fra, hvis de har udsigt til at skulle flytte til udlandet.

- At tage til Tyskland efter et halvt år på skolen og tage det meste af deres uddannelse der det nægter jeg at tro på, at der er mange 9.-10. klasses-elever, der ser som attraktivt, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip