Erik Clausen: Fik altid at vide, at jeg ikke var noget særligt

Skuespiller, instruktør, manuskriptforfatter og markant debattør på venstrefløjen. Sådan kender de fleste af os nok Erik Clausen. Som en mand, der aldrig er bange for at sige sin mening, og som gerne udstiller finkultur og dobbeltmoral med skarpe ord og bidende satire.

Men Erik Clausen rummer mere end det. Det er f.eks. ingen af de ovenstående ting, som han selv ser, som sin største bedrift:

- Min største bedrift er at have overlevet og til stadighed at overleve mit grundlæggende mismod. Jeg har altid fået at vide, at jeg ikke var noget særligt. Jeg er jo født dengang, aborten endnu ikke var fri, så mange fra min generation er uden tvivl ikke ønskebørn. Det fik jeg også at vide i tide og utide, og derfor skrev jeg også sangen ’Det var godt at vi blev født, før aborten den blev fri’, som Kim Larsen synger. Selvfølgelig var min mor glad for mig indimellem. Men jeg ser forsøget på at blive et helt menneske og forsøget på at slippe fra det mismod, jeg altid er blevet overfaldet af, som min største bedrift, fortæller han til Psykologi, og fortsætter:

- Det har jeg trænet mig op til at kunne, fx når jeg går i seng efter en hård dag, holder jeg fokus på at tænke meget positivt, og så sker der altså et eller andet mærkeligt den næste morgen; jeg vågner op med fornyede kræfter. Det har krævet mange års træning, fordi jeg sådan temperamentsmæssigt har nemt ved at ryge ned i det mørke hul, og det er jo ikke så godt. Men jeg er ved at lære ikke at falde så dybt i.

Ekspert: Derfor bliver du bidt af Paradise Hotel. Læs hvorfor på Oestrogen.dk

Hvad har livet lært dig om kærlighed?

- Da jeg var en ung mand, ville jeg konstant bekræftes af andre. Men så fandt jeg ud af, at problemet ikke var kærlighed i forhold til andre mennesker, men manglende kærlighed til mig selv. Efterhånden har jeg erfaret, at kærlighed frem for alt handler om at give. Ofte behøver du jo ikke at få noget igen. Kærlighed
er at give et smil, give en tier, give dig hen til en følelse og give dig hen til et andet menneske. Kærligheden er smuk og essentiel.

Hvad har været din største skuffelse?

- Jeg kommer fra et meget jævnt miljø, og jeg var 25 år, inden jeg hørte ordet depression. Når man kommer fra et fattigt hjem, som jeg gør, så er der hverken tid, råd eller mulighed for at være deprimeret. Så er det ’Op med humøret, søster, kom med en god vittighed og pas dit arbejde!’. Sådan har jeg jo forsøgt at leve, men det har ført mange skuffelser med sig.

Den største skuffelse er nok min egen følelse af at være utilstrækkelig i mange henseender, især hvis jeg ihærdigt har forsøgt at opnå noget bestemt og alligevel er mislykkedes. Hver gang jeg er blevet svært skuffet, er jeg stoppet op for at analysere situationen – på den måde føler jeg også, at skuffelserne har været med til at give en særlig indsigt i mig selv, for alle idioter kan køre i medvind – det er i modvind, du viser, hvem der kan kæmpe.

Se skuespillernes vildeste forvandlinger på Q.dk

Hvad bør ethvert menneske opleve inden døden?

- Kærlighed. Den universelle kærlighed til livet, naturen og den individuelle kærlighed til mennesker, herunder den private kærlighed og erotik. Det er sikkert meget banalt sagt, men jeg mener det virkelig. Hvis du nu går ud på gaden og passerer to pædagoger, der går en tur med en flok børn, så kig på de børn og føl kærlighed. Det må man godt, for der kommer en kæmpe varm følelse, der er fuldstændig gratis og meget smuk. Jeg er ikke en grim, gammel mand, fordi jeg står og kigger på skolebørnene og siger: ’Hvor er de smukke’.

Hvor og hvornår har du været lykkeligst?

- Lykke er en slags strømning, der kommer igennem kroppen på de mærkeligste tidspunkter. Fx kan du jo sagtens føle dig tilovers og ensom midt i din kærestes arme og lykkelig mutters alene. Der hvor jeg kommer fra, var man lidt bange for det der med lykken – frem for alt skulle man gøre sig fortjent til at nyde. Derfor har jeg haft svært ved at nyde lykken, selvom jeg i dag er et privilegeret og forkælet menneske. Men jeg har også gjort mig umage, og jeg ved, at lykken har en fætter, der hedder held. På mange måder har jeg har været meget heldig.

Hvilken egenskab hos dig selv er du gladest for?

- Min humoristiske sans. Jeg kan gå rundt og se lige så sur ud som andre danskere, men indeni kan jeg gå og more mig over alt muligt. Jeg morer mig over vejrudsigten, jeg morer mig over selvhøjtidelige mænd, når de diskuterer noget, de ikke har forstand på, og når bankmændene sidder i tv’et og er fulde af løgn. Der er mange ting, jeg kan more mig over, og det er en egenskab, jeg er utrolig glad for.

Af Camilla Leyla Lind, Psykologi, NewsDesk Aller Media AS.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip