Eritrea varsler straf til hjemvendte flygtninge fra Norden

Skrevet af admin

01/12/2014

Dagens topnyheder

Danske myndigheder lægger an til at udvise flygtninge til Eritrea, men nu varsler Eritreas nordiske repræsentant straf til de flygtninge, der vender tilbage til det østafrikanske land. Det skriver Politiken tirsdag.

Ifølge en omdiskuteret rapport fra Udlændingestyrelsen kan desertører og militærnægtere fra Eritrea frit vende tilbage, hvis de på forhånd underskriver et såkaldt angrebrev og betaler en ekstra skat på to procent af årsindkomsten, selv om de er flygtet fra militærtjeneste.

Men Eritreas repræsentant i Norden, Yonas Manna Bairu, siger, at flygtningene ved at underskrive brevet reelt også skriver under på, at de modtager en straf efter hjemkomsten til Eritrea.

- De skal stå over for retten eller militæret. Men først på et senere tidspunkt. De skal stå til regnskab for de lovovertrædelser, de har begået i Eritrea, siger Yonas Manna Bairu til Politiken fra Eritreas ambassade i Sverige.

Ifølge ham er det op til militæret og en dommer at finde en egnet straf. Men rapporter fra blandt andet Amnesty, FN, USA og Storbritannien peger imidlertid på, at der venter mange desertører en yderst hård straf, når de vender til Eritrea.

Sheila B. Keetharuth, der er FNs særlige rapportør om menneskerettigheder i Eritrea, blev heller ikke spurgt til råds i forbindelse med den danske rapport, skiver Berlingske.

Hun gik på talerstolen 28. oktober i år ved FNs generalforsamling i New York, hvor hun indledte sin tale med at understrege sin dybe bekymring over regimets "fortsatte systematiske og omfattende overtrædelser" af menneskerettighederne.

- Eritreanerne flygter fra tvungen værnepligt på ubestemt tid, tilfældige anholdelser og fængslinger, isolationsfængslinger, inhumane vilkår i fængslerne, drab, forsvindinger og tortur, sagde hun, skriver Berlingske.

Ekspert på området, professor Gaim Kibreab fra London South Bank University, sagde søndag til Ritzau, at man "kan være 100 procent sikker på, at de fleste af flygtningene fra Eritrea ville være i fare, hvis de vendte tilbage", da det anses som landsforræderi at nægte militærtjeneste.

/ritzau/