ESA forlænger jagt på komet

Skrevet af admin

23/06/2015

Dagens topnyheder

Det Europæiske Rumfartsagentur, ESA, meddelte tirsdag, at missionen Rosetta - den historiske jagt på en komet - er blevet forlænget og vil fortsætte frem til september 2016.

- ESA's Videnskabelige Programkomité har formelt godkendt, at missionen fortsætter i yderligere ni måneder, oplyser ESA, som tilføjer, at Rosetta kan være landet på kometen P67P, som den har fulgt.

Den europæiske rumsonde Rosetta lettede i marts 2002 fra Fransk Guyana for at blive det første rumfartøj i kredsløb om en komet og landing på den. Målet var kometen P67/Tjurjumov-Gerasimenko, der ligger lidt over 500 millioner kilometer fra Jorden.

Den 6. august 2014 - efter at have tilbagelagt samlet 6,4 milliarder kilometer - går moderfartøjet Rosetta i kredsløb om kometen 67P.

Rosettas landingsmodul Philae landede på kometen i midten af november 2014 og begynder via rumsonden at sende data tilbage til Jorden. Men dagen efter står Philae stille under et opspring på kometen, der dækker for sollyset. Fartøjet kan derfor ikke generere strøm.

Rosetta kredser fortsat omkring kometen, medmindre den er landet på den.

Det er første gang nogensinde, at det er lykkedes at lande på en komet, da Philae 12. november nåede sin destination.

Philae sættes i dvale efter at have foretaget flere vigtige undersøgelser på kometen.

Tidligere i denne måned - den 14. juni - modtager forskerne fra ESA igen signaler fra Philae.

Projektet skulle ifølge den oprindelige plan afsluttes 31. december 2015.

I august vil kometen og rumsonden komme inden for 186 millioner kilometers afstand af solen, hvorved den får den bedste mulighed for optagelser. Derefter vil den igen tordne videre ud i det ydre solsystem.

/ritzau/AFP