ESM: Grækenland har anmodet om kriselån

Skrevet af admin

08/07/2015

Dagens topnyheder

Grækenland har sendt en formel ansøgning om et kriselån til ESM, Den Europæiske Stabilitets Mekanisme.

- ESM har modtaget en græsk forespørgsel, siger en talsmand for ESM, der er eurozonens særlige krisefond, til nyhedsbureauet Reuters.

Det vides ikke, hvor mange penge det sydeuropæiske land har anmodet om.

Eurogruppens finansministre skal nu behandle ansøgningen, som formelt er stilet til eurogruppens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem.

De 19 finansministrene forventes at holde et telefonmøde senere onsdag, hvor de skal diskutere ansøgningen til ESM.

Det næste skridt bliver så, at de relevante institutioner skal se på situationen i Grækenland, inden de vender tilbage til eurogruppen med en vurdering, har Dijsselbloem tidligere sagt.

- Så må vi se, om vi formelt kan starte forhandlinger, sagde Dijsselbloem efter eurogruppens møde tirsdag.

Grækenlands seneste støtteprogram udløb ved udgangen af juni, hvor landet samtidig misligholdt et lån til Den Internationale Valutafond, IMF, på 1,5 milliarder euro.

Siden har de græske banker og børsen i Athen holdt lukket i et forsøg på at undgå en statsbankerot, og grækerne kan i øjeblikket højst hæve 60 euro om dagen fra bankernes hæveautomater.

Den græske gældskrise har domineret dagsordenen i EU og Bruxelles den seneste måned. Adskillige krisemøder er blevet holdt, og den endelige deadline for at nå en ny aftale nærmer sig med hastige skridt.

Efter et ekstraordinært topmøde mellem eurolandene tirsdag aften understregede EU-præsident Donald Tusk, at der skal nås en aftale inden mandag.

Søndag er allersidste chance for grækerne, hvor alle 28 EU's stats- og regeringschefer samles til et endnu et topmøde, slog Tusk fast.

Kort tid efter - 20. juli - skal Grækenland også betale en gældspost på 3,5 milliarder euro til Den Europæiske Centralbank, ECB.

Den betaling anses for afgørende for, om landet kan blive i euroen og undgå statsbankerot.

/ritzau/