Et år efter ildkamp ved Ålbæk havn: Nu starter retssagen

Skrevet af admin

06/01/2014

Dagens topnyheder

Politiets aktion mod en gruppe hashsmuglere ud for havnen i Ålbæk udviklede sig for et år siden til en regulær ildkamp, som endte tragisk.

En norsk mand mistede livet, og to andre blev såret - den ene en betjent fra PET.

Præcis på årsdagen for de dramatiske begivenheder indledes straffesagen i Hjørring mandag mod fem nordmænd. De er anklaget for at ville smugle 260 kilo hash til Norge.

Netop da hashen var losset om bord på en speedbåd, reagerede de politifolk, der efter et tip fra Norge havde ligget på lur.

I en hurtig båd påsejlede specialuddannede betjente fra PET's Aktionsstyrke den norske båd.

Men en af nordmændene viste sig at være bevæbnet. Han affyrede skud mod en betjent og sårede ham.

Derefter svarede andre politifolk igen med samme middel, og resultatet blev, at den bevæbnede modstander, en 49-årig mand fra Arendal, døde.

Retssagen vil dog ikke blive påvirket af de helt usædvanlige omstændigheder, fastslår en af forsvarerne på forhånd.

- Det er klart, at når en en sag har så tragisk et udfald, så er der selvfølgelig en risiko for, at det vil kaste nogle skygger hen over retssagen, siger advokat Mette Grith Stage.

- Men det er en professionel domstol, der behandler sagen, og jeg er helt overbevist om, at det ikke vil få indflydelse på skyldvurderingen eller på den eventuelle strafudmåling, fortsætter hun.

- Det er en helt banal sag om smugleri af 260 kilo hash. Der er ikke rejst tiltale for bevæbning eller skyderi, siger Mette Grith Stage.

På forhånd ønsker anklager Mette Bendix fra Nordjyllands Politi ikke at udtale sig til pressen.

To af de fem tiltalte befandt sig på speedbåden, hvor den ene blev såret af skud. Disse to har tilstået helt eller delvist. En tredje har også aflagt en delvis tilståelse.

Under varetægtsfængslingen har to af mændene i gruppen i øvrigt ændret navn.

Det sker jævnligt, at politiet afslører skydevåben hos kriminelle, som smugler eller handler med store partier narko. Men det er yderst sjældent, at en politiaktion udvikler sig til ildkamp.

- Det er en kraftig øjenåbner om, hvor alvorligt problemer med bander, narkotika og organiseret kriminalitet er, sagde den daværende formand for Politiforbundet, Peter Ibsen, for et år siden.

Dommen i hashsagen ventes i februar.

/ritzau/