Et flertal vil standse hadprædikanter ved grænsen

Skrevet af admin

30/03/2016

Dagens topnyheder

Imamer, der prædiker had og vold, skal ikke kunne rejse ind i Danmark for at sprede deres budskaber. Det er der bred enighed om, efter at partilederne har været til det første møde i Statsministeriet om en skærpet indsats mod radikalisering.

- Regeringen har lagt forslag frem, og det har vi andre også, siger Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

- Imamen, der står på prædikestolen i London den ene dag, skal ikke uhindret kunne rejse videre til Berlin eller København og prædike imod vores demokrati.

Hvordan det rent juridisk og praktisk skal lade sig gøre at holde hadprædikanter ude af landet - og om det også skal gælde for andre antidemokratiske kræfter - har Mette Frederiksen og de øvrige partiledere endnu ikke noget konkret bud på.

Men det giver ifølge SF-formand Pia Olsen Dyhr god mening at rette fokus på imamerne.

- De er ikke bare almindelige mennesker. De er en autoritet i deres miljø, og der er mange, der lytter til dem, siger hun efter mødet.

Ud over indrejseforbuddet lægges der også op til at se på reglerne for at kunne vie.

- Det er jo ikke nogen menneskeret at kunne vie andre folk, siger De Radikales partileder, Morten Østergaard.

- Hvis man beviseligt har gjort noget som at hverve Syrienskrigere, skal man ikke have lov at virke som præst i Danmark, det siger sig selv, siger Morten Østergaard, der dog samtidig advarer mod generelle indskrænkninger i ytringsfriheden.

Regeringens tredje forslag er at sætte ind over for de hadprædikanter, der allerede opholder sig i landet og kriminalisere ytringer, der undergraver dansk lovgivning.

Men det advarer Morten Østergaard mod - han vil ved forhandlingsbordet kæmpe mod "generelle indskrænkninger i ytringsfriheden" og efterspørger som flere andre oppositionspartier større fokus på hjælp til unge udsat for social kontrol.

Samtlige partier mødes til nyt forhandlingsmøde hos kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) i næste uge.

/ritzau/