Et glas rødvin om dagen kan bremse tyktarmskræft

Skrevet af Ane Sørensen

31/07/2015

Dagens topnyheder

Mindre doser af stoffet resveratol, som findes i rødvin, har bedre effekt på tyktarmskræft end de 200 gange større doser, man normalt har testet.

Det viser undersøgelser foretaget af forskere fra Leicester University i England ifølge Videnskab.dk.

Faktisk forholder det sig sådan, at 5 mg om dagen er den optimale mængde resveratrol til at blokere kræftvæksten - hvilket svarer lige præcis til et stort glas rødvin.

Læs mere: 5 grunde til at du skal tage en glas rødvin her til aften

Det er ikke ny viden, at resveratrol har en række gavnlige effekter i forhold til langsommere aldring, sundere hjerte og forebyggelse af kræft.

Men det har været en udfordring at få nok af vidunderstoffet.

Tidligere troede forskere inden for området nemlig, at det var nødvendigt med store doser, hvis det skulle have en effekt.

Læs mere: Rødvin har en positiv effekt på fedme - viser en ny undersøgelse

Men nu har det altså vist sig, at bare 5 mg tilsyneladende har en bedre effekt på tyktarmskræft.

- Det interessante er, at de kan vise, at effekten på 5 mg er større, end de doser, der typisk bliver anvendt. Og de påviser en bedre effekt på både forsøgsdyr (mus red.) og i humant væv. Så det er det tætteste, vi kommer på humane forsøg. Det er et pænt stykke arbejde, siger Ole Vang, som er lektor på Institut for Natur, Systemer og Modeller på Roskilde Universitet.

Flere tidligere forsøg har påvist gavnlige effekter på mus, men der er endnu ikke lavet egentlige forsøg på mennesker.

Det har ikke tidligere været undersøgt, om resveratrol kan mindske risikoen for at få kræft. Men de nye forsøg tyder altså på, at stoffet kan være med til at bremse tyktarmskræft.

Forskningen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science Translational Medicine.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: