Et hidsigt kapløb med tiden

Sådan lød meldingen i en fondsbørsmeddelelse, selskabet udsendte bare en time før gårsdagens meget imødesete generalforsamling, og det store spørgsmål var derfor, hvor de penge skulle komme fra? Svaret blev, at de skal komme fra de nuværende aktionærer og eventuelle nye investorer, der endnu ikke er fundet, men som man stadig forhandler med, eller gennem et lynsalg af stadion.

Og så var der lige et men: Såfremt førsteholdet, når tegningsperioden er forbi den 26. april, stadig ikke er fri af nedrykning, vil der blive brug for yderligere 25 mio. kr.

»Det er det beløb, vi vurderer, det vil koste at rykke ned, men det tager vi til den tid. I første omgang er der brug for 60 mio. kr. Det vil give os 12 måneder, og så har vi noget tid at arbejde med sagerne på,« sagde Sten Lerche efter generalforsamlingen.

Kravet om 60 mio. kr. er 10 mio. kr. højere end det, der blev meldt ud i årsberetningen for en måned siden, og tidsfristen er rykket en måned tættere på, hvilket skyldes, at der skal penge i kassen, hvis DBU skal give Brøndby licens til at spille med i divisionerne i næste sæson. Kommer de penge ikke ind, hedder det Danmarksserien fra på den anden side af sommerferien.

Slut med A- og B-aktionærer

Undervejs i den tre timer lange generalforsamling havde aktionærerne besluttet at nedlægge aktieklasserne, så der fremover ikke er A- og B-aktionærer, hvor de få bestemmer mere end flertallet, hvilket er et historisk opgør med den ejerstruktur, Brøndby har haft, siden den blev børsnoteret i 1986. Det gør, at nye aktionærer vil få indflydelse for deres investering, hvilket skal gøre det mere attraktivt at investere, og den tiltrækning er der god brug for.

Bestyrelsens forslag om at indføre en kattelem, så den selv egenhændigt kunne sælge klubben for en værdi af bare 10 øre per aktie - i alt cirka 565.000 kroner - uden først at tilbyde de eksisterende aktionærer aktierne, blev nemlig stemt ned.

Det var ellers generalforsamlingens mest dramatiske højdepunkt, for mens bestyrelsesformand Sten Lerche fra talerstolen af hjertet bad forsamlingen give bestyrelsen det mandat, argumenterede fan-repræsentanter fra Brøndby Supporters Trust imod, for hvem ville investere i klubben ved en emission, hvis de kan få den for en krone i begyndelsen af maj, lød spørgsmålet. Alligevel tog Sten Lerche nederlaget som en positiv tilkendegivelse:

»Jeg synes, det er meget positivt, at investorerne giver udtryk for, at de formentlig selv er interesserede i at købe aktier. Det er jo det, de giver udtryk for, når de stemmer nej til vores forslag om en kattelem, for dermed insisterer de på at fastholde tegningsretten, og det er jeg glad for at se,« siger bestyrelsesformand Sten Lerche, selvom han fra talerstolen havde argumenteret for det modsatte.

Som forventet rettede især medlemmer af Brøndby Supporters Trust (BST) en hård kritik af Brøndby-ledelsens håndtering af de seneste års krise, og foreningens talsmand Sune Blom, der også var på talerstolen, glædede sig godt nok over, at det forslag, han talte imod, også blev stemt ned, men han forlod ikke generalforsamlingen i jubel.

Brug for troværdig plan

»Det er svært at være rigtig optimistisk i den nuværende situation. Jeg havde ønsket, at bestyrelsen havde brugt generalforsamlingen på at kickstarte den proces, vi går ind i nu, og at den lige som havde fortalt, hvorfor det er en god idé at investere i klubben. Som vi hele tiden har sagt, er der brug for, at der bliver fremlagt en troværdig og gennemskuelig plan,« siger Sune Blom, der var overrasket over meldingen om de 60 mio. kr.

»Den kom først en time før generalforsamlingen, og så var beløbet 10 mio. højere, men datoen var rykket frem, hvilket er lidt skræmmende i forhold til, at det kun er en måned siden, de sendte årsopgørelsen ud,« siger Sune Blom.

Ifølge Brøndby-direktør Tommy Håkansson er der masser af investorer, der stadig er klar til at gå ind i Brøndby, og dem skal han nu i gang med at forhandle intenst med. Det bliver nemmere nu, da generalforsamlingen har bestemt at sammenlægge aktieklasserne. Men der er også kortere tid at løbe på.

Dagens Gossip