Et kig mod NFL: Sådan kan man undgå offside-mål

Tirsdagens store drama i kvartfinalen i Champions League mellem Dortmund og Malaga blev ikke mindre dramatisk af, at to af målene i kampens slutning, burde have været annulleret for offside. Det viste tv-billederne tydeligt efterfølgende, og igen kan diskussionen om indførelsen af tv-teknologi i fodbolden tage endnu et skridt.

Det internationale fodboldforbund, FIFA, har allerede meldt ud, at man indfører mållinjeteknologi til VM næste år i Brasilien. Den teknologi er dog kun til for at bevise om bolden er over målstregen eller ej, og vil ikke kunne råde bod på tirsdagens fejlkendelser.

I andre sportsgrene som tennis, ishockey og amerikansk fodbold bruger man langsomme gengivelser til at gennemse tvivlsomme dommerkendelser. I NFL har man i 14 år brugt langsomme gengivelser til at be- eller afkræfte dommernes beslutninger om alt fra scoringer til om en spiller er ude for banen. Da man indførte teknologien på den anden side af Atlanten var ligaens dommere kritiske over for det, men siden har det vist sig som en stor succes, fortæller NFL-ekspert på Viasat, Henrik Levysohn.

- I NFL er det ekstremt populært, for det giver i flere tilfælde de rigtige kald. Ikke alt bliver nødvendigvis rigtigt, fordi man har videoteknologi, men i NFL har det været en succes. Det er en succes, da kampe kan blive afgjort på det. Vi har set det gang på gang, at marginalerne afgører det, og der har man fra NFLs side sagt, at de ikke kan leve med de fejl, siger han.

Hos de danske fodbolddommere er man skeptisk over for at bruge tv-billeder under kampene, selvom de vil kunne hjælpe dommerne til at fjerne de værste fejl.

- Som udgangspunkt synes vi, det er en dårlig ide. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, når der bliver truffet nogle forkerte beslutninger, men jeg kan bare ikke se, hvordan vi får det passet naturligt ind i spillet. Hvis vi skal indføre sådanne nogle pauser, som i amerikansk fodbold, så synes jeg, at noget af charmen går af, siger formanden for Dansk Dommer Union, Per Buttenschøn.

De ekstra pauser, som en gennemgang af spilsekvenserne vil medføre har vist sig, at give en ekstra dimension til spillet.

- Det er faktisk noget som er populært, fordi det giver et ekstra spændingselement, da man skal vente og se hvad der sker. Så selvom det giver noget ekstra ventetid, så har det ikke været så stort et problem, fortæller Henrik Levysohn, der dog godt kan se at de manglende naturlige spilpauser i fodbold kan være en hindring for at indføre det .

Sportsdirektør i AGF, Brian Steen Nielsen fulgte afslutningen af dramaet tirsdag aften. Han kan både se ulemper og fordele ved at indføre brug af gengivelser i fodbold.

- Jeg er lidt delt i det, for det vil være en kæmpe ændring af fodbolden. Men når man ser en kamp som i går, og man ved, hvor mange penge det drejer sig om, så er det jo lidt trist at det er sådan nogle dommerkendelser, der skal gøre forskellen. Det er jo helt vanvittigt, siger han.

Efter kampen har både Malagas træner Manuel Pellegrini og klubbens ejer, Sheikh Abdullah Al-Thani raset mod kampens skotske dommer. Brian Steen Nielsen frygter, at følelserne i fodbolden som gårsdagens situationer frembringer vil forsvinde fra fodbolden, hvis ikke man gør plads til dommerfejl.

- Men hvad så med alle diskussionerne, snakken og frustrationerne. Følelserne i fodbolden kan jo godt gå hen og forsvinde, hvis det hele er 100 procent, hver eneste gang. Jeg er delt, må jeg sige, siger han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip