Etik-formand forstår folkestemning om aktiv dødshjælp

Formanden for Det Etiske Råd, Jakob Birkler, forstår folkestemningen, men ser også positivt på uenighederne på Christiansborg.

»Jeg kan godt forstå, at så mange danskere ønsker aktiv dødshjælp. Og det mener jeg bestemt ikke, man skal være blind for. Det ville være direkte arrogant. Personligt er jeg også tilhænger af aktiv hjælp til døende, men modstander af, at vi dræber patienterne,« siger rådets formand, Jakob Birkler, til Berlingske Nyhedsbureau og uddyber:

»Modstanderne af aktiv dødshjælp bruger oftest glidebane-argumenter. Altså, hvis vi indfører aktiv dødshjælp, så ender vi der og der. Det er ikke en argumentationsform, jeg er tilhænger af. For mig er det centrale argument, at vi skal fokusere på aktiv lindrende pleje og behandling. Hvis en borger ønsker aktiv dødshjælp, så er alle jo enige om, at vi skal hjælpe, og vi skal hjælpe aktivt. Det, vi kan være uenige om, er, hvordan vi skal hjælpe, og hvor langt vi skal gå. Men vi skal selvfølgelig hjælpe,« siger Jakob Birkler.

Kristeligt Dagblad har spurgt Folketingets 179 medlemmer om deres holdning til at legalisere aktiv dødshjælp. Af de 102, der har ønsket at medvirke, svarer 61 procent nej og 19 procent ja, mens 20 procent endnu ikke har taget stilling til spørgsmålet. I Etisk Råd ser man positivt på, at der også fra politisk side er interesse i at debattere emnet.

»Det er naturligvis en god ting, at der også i Folketinget er en synlig uenighed, der kan fremme debatten. Nu er det vigtige, at vi finder den bedst mulige løsning«, siger Jakob Birkler.

Dagens Gossip