Etisk Råd stoler endnu ikke på ny genbehandling

Skrevet af admin

27/04/2016

Dagens topnyheder

En ny genteknologi åbner måske døren for, at forældre og forskere kan regulere børns gener.

Kinesiske forskere har nemlig udviklet en teknologi, der gør det nemt og billigt at klippe i befrugtede ægcellers DNA-strenge. Dermed bliver det måske muligt at fjerne gener for arvelige sygdomme.

Alligevel vækker det bekymring i Etisk råd, fortæller Anne-Marie Gerdes, medlem af Etisk Råd og overlæge på Rigshospitalets Genetiske Klinik.

- Vi er enige om, at der stadig mangler forskning, og derfor er vi bekymrede for sikkerheden. Der er flere forhold, som vi skal blive klogere på, for at være sikre på at det bruges forsvarligt, siger hun.

Etisk Råds formand, Gorm Greisen, frygter for langtidsvirkningerne. Hvis læger redigerer i generne, så er det ikke kun det enkelte barn, der bliver kureret. Ændringerne vil gå i arv til alle fremtidige efterkommere.

- Jeg frygter, at vi gør noget, vi vil fortryde, for når det er sket, er det svært at gøre om. Det er kernegrunden til min skepsis, siger Gorm Greisen.

Direktør i Cystisk Fibrose Foreningen, Helle Ousted, er mere positivt indstillet.

Cystisk fibrose er en arvelig lungesygdom, der risikerer at forårsage en meget tidlig død. Derfor er Helle Ousted indstillet på, at man skal forsøge at give familierne mulighed for selv at bestemme mest muligt.

- Det er vigtigt at sige, at jeg ikke kender nok til den nye metode til at udtale mig specifikt, men hvis man kan undgå at få et barn med cystisk fibrose, så er vi langt hen ad vejen positive. Vi synes, at forældrene skal have et frit valg.

- Hvis metoden åbner for andre etiske spørgsmål, så er det selvfølgelig noget, Etisk Råd må vurdere, siger hun.

/ritzau/