EU-aftale kan få betydning for danske udlændingeregler

Skrevet af admin

04/02/2016

Dagens topnyheder

En EU-dom fra 2008, der har betydet, at 24-års-reglen og tilknytningskravet lettere kunne omgås, kan måske snart være fortid.

Det skriver DR Nyheder, der refererer til den såkaldte Metock-dom.

I aftaleudkastet, som EU-Kommissionen har givet til Storbritannien, lægges der op til at korrigere den dom, der betød, den tidligere VK-regering i 2008 måtte ignorere danske regler og lempe reglerne for familiesammenføring.

Men der er meget, der skal flaske sig, før at korrektionen kan blive en realitet, fortæller professor i statskundskab på Københavns Universitet Marlene Wind.

- Det er søreme svært at sige. Det skal først afprøves blandt medlemslandene og parlamentet. Og hvis der er noget, parlamentet værner om, så er det borgere i unionens rettigheder, siger hun til Ritzau.

Metock-dommen betød, at Danmark ikke længere kunne kræve, at statsborgere fra lande udenfor EU skulle have lovligt ophold i et andet EU-land for at få ret til familiesammenføring med en EU-borger, der opholdt sig i Danmark i kraft af reglerne om fri bevægelighed, skriver DR.

- Dommen betød, at det ikke var længere det lands lovgivning, man slog sig ned i, der bestemte, men EU-lovgivningen.

- Det her kommer Danmark ved, fordi det har ikke noget med EU's familiesammenføringssager at gøre, men med det indre marked, og så betyder det altså også noget for Danmark.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) håber, at der sker noget i sagen, skriver han i en kommentar til DR Nyheder.

- Vi ved endnu ikke, om det bliver en del af den endelige aftale. Men hvis det gør, så er det klart i Danmarks interesse. Derfor støtter vi helhjertet forslaget, så vi kan få rimelighed og fornuft tilbage.

- Den såkaldte Metock-dom fra 2008 betød, at vi ikke længere kunne stille krav om, at tredjelandsborgere skulle have haft lovligt ophold i en medlemsstat, før de kunne anvende EU-reglerne om familiesammenføring. Det arbejdede den daværende VK-regering meget hårdt for at få omgjort. Desværre lykkedes det ikke dengang, skriver han.

/ritzau/