EU-aftale om data får kritik for at gå industriens ærinde

Skrevet af admin

12/07/2016

Dagens topnyheder

En ny aftale mellem EU-Kommissionen og USA har til hensigt at begrænse myndighedernes spionage af EU-borgeres personlige data, som bliver sendt over Atlanterhavet til USA.

Vera Jourová, som er kommissær for blandt andet retlige anliggender og forbrugere, siger, at dataaftalen er et "robust nyt system" til at beskytte europæernes personlige oplysninger og sikre retssikkerheden for virksomheder.

- De nye rammer vil genskabe forbrugernes tillid, når deres data overføres på tværs af Atlanten, siger Vera Jourová.

- Vi har arbejdet sammen med de europæiske databeskyttelsesmyndigheder, Europaparlamentet, medlemsstaterne og vores amerikanske kolleger for at indføre en ordning med de højeste standarder for at beskytte europæernes personoplysninger.

Aftalen erstatter en dataaftale mellem de to parter, som EU-Domstolen vragede for knap et år siden.

Domstolen mente ikke, at amerikansk datasikkerhed ydede forbrugerne tilstrækkelig beskyttelse.

Det efterlod Google og Facebook i et juridisk limbo, for spørgsmålet var, om virksomhederne måtte sende data til deres hovedkvarterer i USA.

Den nye aftale afspejler kravene, som EU-Domstolen kom med i sin dom fra 6. oktober 2015, lyder det fra Vera Jourová.

Men kritikere mener fortsat, at aftalen er yderst mangelfuld, når det kommer til beskyttelse mod den amerikanske regerings adgang til data.

Blandt andet den europæiske forbrugsorganisation, BEUC, mener, at beskyttelsen af EU-borgere er utilstrækkelig.

De begrænsninger, som aftalen vil pålægge amerikanske datavirksomheder, lever ikke op til de standarder, som er fastsat i EU-lovgivningen, lyder det.

- Kommissionen burde have lyttet mere til organisationer for databeskyttelse og privatlivets fred i stedet for at give efter for politisk og kommercielt pres fra dataindustrien og den amerikanske regering, siger generaldirektør i forbrugsorganisationen, Monique Goyens.

- Desværre synes kommercielle motiver at have opvejet borgernes ret til privatlivets fred, siger hun.

/ritzau/