EU: Amazon-sag kan være i strid med statsstøtteregler

Skrevet af admin

16/01/2015

Dagens topnyheder

En skatteaftale mellem Luxembourg og internet-giganten Amazon var formentlig ikke i overensstemmelse med EU's regler for statsstøtte.

Det viser en foreløbig undersøgelse, som EU-Kommissionen har sat i værk for at undersøge aftalen, der blev indgået i 2003.

Kommissionen, som skal undersøge, om medlemslandene overholder konkurrencereglerne, siger, at "den foreløbige opfattelse er, at Luxembourgs skatteafgørelse til fordel for Amazon udgør statsstøtte".

"Kommissionen tvivler på dette tidspunkt på, om afgørelsen er forenelig med" reglerne for EU's indre marked, lyder det videre i de dele af undersøgelsen, der blev offentliggjort fredag.

Den 11 år gamle aftale betød, at Amazon fik nogle yderst favorable vilkår, så virksomheden har betalt mindre end én procent i skat af den samlede indkomst i Europa.

Det kan have givet Amazon en fordel i forhold til sine konkurrenter og er i givet fald ulovligt.

Det tog kun Luxembourg 11 arbejdsdage at underskrive aftalen. Dele af den betegner kommissionen ifølge Reuters som "et kosmetisk arrangement".

Sagen kan lægge fornyet pres på kommissionsformand Jean-Claude Juncker, som var Luxembourgs premierminister gennem 19 år.

Den muligvis ulovlige statsstøtte til Amazon er kun en af flere sager, som EU-Kommissionen undersøger. Også Fiats aftale med Luxembourg, Apples aftale med Irland og Starbucks' aftale med Holland skal granskes af kommissionen.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har sagt, at hun ønsker en afgørelse i de fire sager inden for de kommende måneder.

Hvis der er tale om ulovlig statsstøtte, skal pengene betales tilbage til det pågældende lands statskasse.

/ritzau/AFP