EU-ambassadør går af efter kritik af Tyrkiet

EU's ambassadør i Tyrkiet, Hansjörg Haber, har meddelt, at han træder tilbage, oplyser en embedsmand i EU's delegation i Ankara til Reuters uden at angive nogen grund.

Haber har kritiseret Tyrkiets håndtering af en epokegørende aftale mellem EU og Tyrkiet om flygtninge og migranter.

Hans tilbagetræden understreger det stadigt mere anspændte forhold mellem Ankara og Bruxelles på et tidspunkt, hvor begge sider forsøger at implementere en aftale om at reducere indstrømningen af migranter og flygtninge til EU.

Haber, der er en tysk diplomat, som repræsenterede EU i Ankara, har kun siddet på posten siden oktober sidste år.

Hans kritik af de tyrkiske myndigheders implementering af aftalen med EU skabte ifølge det tyrkiske udenrigsministerium "vrede" og blev fordømt i Tyrkiet.

Haber sagde i en bitter kritik af Tyrkiets adfærd, at "vi har en forståelse" om, at "man begynder som en tyrker og ender som en tysker. Men her er det omvendt," hedder det i tyrkiske mediers gengivelse af den tyske diplomats udtalelser.

Ifølge det tyrkiske dagblad Sabah henviste Haber til et mundheld, som skulle betyde, "at man begynder med noget med stor entusiasme og fortsætter med at forfølge det på en disciplineret måde."

I aftalen fra marts er Tyrkiet gået med til at tage migranter tilbage fra Grækenland til gengæld for blandt andet milliarder af euro i hjælp fra EU samt visa-fri indrejse for tyrkere til EU.

Denne aftale er en hjørnesten i EU's planer for at få migrantkrisen under kontrol. I 2015 ankom der 1,25 millioner migranter til EU fra blandt andet Syrien, Irak, Afghanistan, Nordafrika og andre steder.

Der er også stadig problemer i aftalen. Tyrkiets præsident, Recep Recep Tayyip Erdogan, siger, Tyrkiet ikke agter at ændre på sine antiterrorlove, sådan som EU ellers kræver i forbindelse med aftalen om visa-frihed.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip