EU-appel om øjeblikkelig våbenhvile i ukrainsk kampzone

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, opfordrer onsdag til en øjeblikkelig våbenhvile omkring den østukrainske by Debaltseve, hvor der har været voldsomme kampe de seneste dage.

Mogherini sender i en pressemeddelelse en appel til de krigende parter i området om at lægge våbnene i mindst tre dage, så det bliver muligt for civile at komme på afstand af kampene.

- De sammenstød, der er fremprovokeret af separatisternes fortsatte offensiv, især omkring Debaltseve, medfører betydelig menneskelig lidelse og underminerer alle forsøg på at finde en politisk løsning.

- Alt artilleri bør straks trækkes tilbage fra civile områder. Beboerne i Ukraines Donbass-region har svært ved at komme væk fra området, og den humanitære krise bliver stadig dramatisk forværret i årets koldeste tid, siger Mogherini.

Udenrigschefens appel kommer efter en tilsvarende opfordring fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, der tirsdag appellerede om at give civile mulighed for at bringe sig i sikkerhed uden for Debaltseve.

Ifølge nyhedsbureauet AFP blev mindst 16 civile og fem ukrainske regeringssoldater tirsdag dræbt i voldsomme kampe i området, der er et strategisk vigtigt knudepunkt for jernbanetransport mellem de oprørskontrollerede områder Donetsk og Lugansk.

FN offentliggjorde tirsdag et skøn over det samlede antal dræbte, siden konflikten i Ukraine i april sidste år kostede de første menneskeliv. Ifølge FN var der tirsdag registreret mindst 5358 dræbte, hvoraf 224 er dræbt bare i de seneste tre uger.

/ritzau/

Dagens Gossip