EU barsler med ny fordeling af asylansøgere

Skrevet af admin

15/01/2016

Mest læste i dag

EU-Kommissionen vil ifølge formand Jean-Claude Juncker til foråret foreslå et nyt fordelingssystem for asylansøgere, meddeler han på et pressemøde.

- Jeg accepterer ikke, at nogle medlemslande siger, "vi vil ikke tage nogen flygtninge", siger Juncker på pressemødet.

- Vi har talt om det her i månedsvis. Nu bliver vi nødt til at gøre noget.

Kommissionen vil foreslå en revision af det såkaldte Dublin-system. Dublin-systemet bygger på en aftale mellem medlemslandene om, at de kan sende asylansøgere tilbage til det land i EU, som asylansøgerne først ankom til på deres flugt.

Asylansøgere skal ikke selv kunne bestemme, hvor de vil leve og bo i EU, lyder det fra kommissionsformanden.

- Jeg kan ikke acceptere, at nogle medlemslande siger, at de ikke vil modtage flygtninge. Vi risikerer virkelig, at vores omdømme lider skade, siger Juncker på pressemødet i Bruxelles.

- Vores omdømme er blevet skadet af den måde, Europa har tacklet problemet på - eller rettere sagt ikke har tacklet problemet. Vi er det rigeste kontinent i verden. Alle beundrer os for, hvor godt vi gør tingene. Men nu fremstår vi som den svageste partner.

Juncker understreger samtidig, at EU bliver nødt til at beskytte sine ydre grænser, hvis man skal forebygge flere midlertidige grænsekontroller mellem EU-medlemslande - som den danske kontrol ved den dansk-tyske grænse.

- Det indre marked lider under grænsekontrollen, siger Juncker.

Den tidligere radikale udenrigsminister i Danmark Martin Lidegaard (R) skriver på Twitter, at revisionen af Dublin-systemet er "en game changer" for både EU og for Danmark.

/ritzau/