EU begynder reparation af Hedegaards klimakvoter

Skrevet af admin

10/12/2013

Mest læste i dag

Den hårde kamp for at få styr på systemet for handel med CO2-kvoter er tirsdag kommet et skridt nærmere mod en reel genopretning.

Europaparlamentet har tirsdag endeligt godkendt en reparationsmodel, der gør det muligt for EU at fastfryse op til 900 millioner kvoter - i EU-jargon kendt som "backloading".

- Det er vigtigt, at det her falder på plads i dag. Nu kan vi nå at få rettet op og repareret på systemet inden parlamentsvalget (25. maj, red.), siger parlamentets chefforhandler på forslaget, den tyske socialdemokrat Matthias Groote.

Forslaget, der blev vedtaget med 385 stemmer for, 284 imod og 24 hverken for eller imod, skal rette op på priserne på de omdiskuterede kvoter.

- Endelig! Nogle gange tager det tid at få sat gang i tingene i politik - men det lykkedes. Backloading er nu en realitet. Med et solidt flertal, skriver klimakommissær Connie Hedegaard på Twitter umiddelbart efter afstemningen og fortsætter:

- En efter en bliver forslagene vedtaget. Nu gør vi klar til det næste store skridt: EU-Kommissionens 2030-klimaplan til januar.

I dag handles kvoterne til en brøkdel af den pris, som EU-Kommissionen oprindeligt havde forestillet sig, da systemet blev udviklet.

Retten til at udlede et ton CO2 koster i dag under fire euro, hvor kommissionen havde forudset en pris på 25 til 30 euro per kvote.

Planen er, at den højere pris skal gøre det mere attraktivt at investere i vedvarende, grøn energi og undgå forurenende energi som kul.

- Jeg er meget glad for, at EU-Parlamentets opbakning til "backloading" nu er endeligt bekræftet, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) i en pressemeddelelse.

- Det er et vigtigt signal om, at EU ønsker et stærkt kvotehandelsmarked, der kan understøtte den grønne omstilling.

Hele den omfattende strid om kvoterne gav før sommeren den danske klimakommissær, Connie Hedegaard, en grim politisk lussing, da EU-Parlamentet i første omgang stemte nej til hendes plan.

Den løsning, der nu er godkendt, skal dog gøre markedet mere stabilt, mens der arbejdes på en længerevarende løsning for systemet som helhed. Den ventes at blive præsenteret til januar.

Udformningen af modellen blev godkendt af medlemslandene den 8. november på ambassadørniveau, hvor kun Cypern og Polen stemte imod.

Forslaget skal nu formelt godkendes af medlemslandenes ministre, før det kan træde i kraft.

Herefter vil kommissionen færdiggøre de tekniske detaljer, hvorefter kvoterne bliver trukket ud efter en kontrolperiode på tre måneder.

/ritzau/