EU-borgere i Danmark skal sikres behandling

Politiken kunne søndag fortælle om en 27-årig polsk mand, der opholdt sig ulovligt i Danmark. Efter et overfald på Christiania og en kranieoperation blev han udskrevet til gaden og senere et herberg uden genoptræning.

»Vi skal i Danmark kigge på den enkelte person frem for alt andet. Den pågældende er jo borger i EU, og det bør undersøges på det allerhøjeste plan i EU, hvordan komplicerede tilfælde som dette skal tackles. Behandling bør gå forud for alt andet,« siger sundhedsordfører for Socialdemokraterne Flemming Møller Mortensen (S) til Politiken.

Den holdning deler Radikales sundhedsordfører Camilla Hersom (R) ifølge Politiken. Hun mener dog også, at Polen har et »kæmpe ansvar« i den konkrete sag, da den 27-årige ikke havde ret til behandling i Polen, fordi han ikke var forsikret i hjemlandet.

»Hvis den frie bevægelighed i Europa skal fungere, kan det ikke nytte, at det land, som borgeren kommer fra, fuldstændig fraskriver sig ethvert ansvar. Det bør ikke være muligt for EU-lande at overlade de svageste borgere - hjemløse - til andre stater,« siger Camilla Hersom til avisen.

I Danmark havde manden kun ret til behandling af akut sygdom, fordi han ikke har lovligt ophold her.

Begge ordførere mener, at der snarest skal findes ordninger og regler på EU-niveau, så det stigende antal personer, der rejser hen over grænserne inden for EU, ikke står uden basale rettigheder som behandling.

Ifølge Flemming Møller Mortensen kan det komme på tale, at Danmark tilsidesætter begrænsningen af behandling til det strengt akutte, indtil EU får lavet fælles regler.

Konservatives sundhedsordfører Benedikte Kiær (K) mener ifølge Politiken, at ansvaret helt entydigt ligger hos Polen.

Dagens Gossip