EU-budgetstrid bilagt kort før topmøde

EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso har sammen med premierminister Enda Kenny fra det irske EU-formandskab fået bilagt en genopblusset strid om EU's langtidsbudget for 2014-2020 med EU-Parlamentets formand, Martin Schulz.

Det meddeler de tre torsdag formiddag på et fælles pressemøde få timer før, at unionens 27 stats- og regeringschefer holder EU-topmøde i Bruxelles.

- I har virkelig vist vilje til kompromis og en sand europæisk gejst, siger Barroso, der takker Schulz og Kenny for at have fået langtidsbudgettet med dets knap 1000 milliarder euro i hus.

- Dette er en vigtig dag for Europa. Dette er et eksempel på, at Europa virkelig kan levere, når vi bliver stillet over for en stor udfordring, siger Enda Kenny, der om få dage kan overdrage formandskabet til Litauen med den vigtigste sten ryddet af vejen.

Med gennembruddet er det lykkedes EU's daglige ledere at holde en potentielt sprængfarlig strid væk fra topmødets dagsorden.

Egentlig var der allerede indgået en aftale i sidste uge mellem det irske formandskab og parlamentet. Men siden stod det klart, at aftalen alene var indgået med formanden for budgetudvalget, den franske konservative Alain Lamassoure.

Torsdagens møde blev hasteindkaldt, da socialdemokraten Martin Schulz ikke mente at kunne samle flertal for budgettet. Og selv om parlamentet nu har fået en række indrømmelser, erkender han, at der ikke er tale om noget nemt kompromis.

- Jeg skal helt sikkert kæmpe for at få et flertal i hus i Europaparlamentet. Jeg er ansvarlig for mine beslutninger her, siger den tyske parlamentsformand.

- Dette er ikke, hvad jeg opfatter som den bedste løsning, men det bedste, vi kunne opnå, siger han og tilføjer, at han vil fremlægge budgetaftalen i parlamentet i næste uge.

Parlamentet har i de første tre år af budgetperioden fået tilkæmpet sig ubegrænset fleksibilitet, det vil sige, det bliver muligt at skubbe ubrugte penge fra et år videre til det næste i perioden frem til 2017.

Det gælder områder som bekæmpelsen af ungdomsarbejdsløshed, forskning og Erasmus-studier samt små og mellemstore virksomheder.

I de sidste tre år af budgettet må der i alt kun flyttes 26 milliarder euro.

Samtidig har parlamentet fået igennem, at der skal gennemføres en midtvejsrevision, og man er enedes om at finde en løsning på en strid om budgettet for indeværende år.

Den afgående irske EU-formand, Enda Kenny, er sikker på, at alle stats- og regeringschefer vil bakke op om den nye budgetaftale:

- Det har været en lang og torturerende vej at nå hertil.

/ritzau/

Dagens Gossip