EU-chef om iransk atomaftale: Det bliver svært

Det bliver svært og udfordrende at nå en større aftale omkring Irans atomprogram, lyder meldingen fra EU's udenrigschef, Catherine Ashton, der i øjeblikket besøger Teheran.

- Den midlertidige aftale er meget vigtig, men den er ikke så vigtig som en omfattende atomaftale, som imidlertid er svær og udfordrende, siger Catherine Ashton på et pressemøde med Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif.

Ashtons besøg ligger umiddelbart før næste runde af forhandlinger mellem Iran og den såkaldte P5+1 gruppe, der tæller USA, Storbritannien, Frankrig, Rusland, Kina og Tyskland.

EU's udenrigschef, som ankom til Teheran lørdag, er på et todages besøg i Iran for at se, hvordan det går med at neddrosle aktiviteterne i landets atomprogram.

Den iranske regering mener ifølge landets udenrigsminister, at det nu er op til Vesten at levere sin del af aftalen, hvilket handler om at ophæve sanktioner.

- Iran er fast besluttet på at nå en aftale. Vi har vist vilje, og vi har gjort, hvad vi skal gøre. Nu er det op til den anden part at vise samme vilje og beslutsomhed, siger Zarif.

- Med vilje og forpligtelse kan vi nå en omfattende aftale i løbet af fire eller fem måneder.

Den iranske præsident, Hassan Rouhani, har lovet at "engagere sig konstruktivt med Vesten", efter at en historisk - men midlertidig - atomaftale kom på plads i november sidste år.

Aftalen trådte i kraft i januar.

Med den midlertidige aftale indskrænker Iran sit atomprogram i seks måneder. Til gengæld bliver en del af de vestlige landes sanktioner lempet en smule. I den mellemliggende tid er det så håbet, at der kan laves en langvarig aftale.

Denne skal gerne være på plads senest 20. juli, når den foreløbige aftale udløber.

De vestlige lande har længe mistænkt Iran for at ville fremstille atomvåben. Iran har afvist beskyldningerne og insisteret på, at atomprogrammet udelukkende har energimæssige formål.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip