EU-chef: Tyrkiet skal opfylde alle krav for visumfrihed

Tyrkiet skal opfylde alle krav i en aftale om visumfri adgang til EU. Ellers gennemføres aftalen ikke, fastslår EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, ved en spørgesession i Europarådet i Strasbourg.

- Tyrkiet skal opfylde alle resterende betingelser, så EU-Kommissionen kan vedtage forslaget i de kommende måneder. Kriterierne vil ikke blive udvandet, forsikrer Jean-Claude Juncker.

Meldingen falder, efter at Tyrkiets regering mandag truede med at kassere en omfattende flygtningeaftale med EU, med mindre EU letter rejsereglerne for tyrkiske statsborgere.

Ved et topmøde 18. marts indgik EU en aftale med Tyrkiet for at forsøge at bremse strømmen af flygtninge og migranter, der kommer til Europa over Det Ægæiske Hav.

Som et led i aftalen blev der aftalt en køreplan for visumfri adgang til Europa for tyrkiske statsborgere.

Et centralt punkt i aftalen er, at for hver syrisk flygtning, der sendes tilbage til Tyrkiet fra Grækenland, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genbosætte flygtningen i EU.

Spørgsmålet om at give visumfrihed til Tyrkiet, hvor der bor 75 millioner mennesker, vækker betydelig bekymring flere steder i Europa.

Flere end 1,1 million flygtninge og migranter kom til EU i fjor. Den seneste måned er antallet faldet, da balkanruten via Tyrkiet, Grækenland og balkanlandene mod Tyskland er lukket.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip