EU-chef: Vi må ikke forveksle folk og regering i Polen

Skrevet af admin

15/01/2016

Dagens topnyheder

Problemet er ikke Polen. Problemet er den polske regering, slår EU-Kommissionens formand fast, efter at kommissionen har kritiseret og indledt en procedure mod EU-landet.

- Lad os ikke forveksle Polen og den ny polske regering, siger Jean-Claude Juncker.

- Jeg ønsker ikke, at det polske folk får det indtryk, at hele EU rejser sig mod Polen. Polen er et land, der, som jeg ser det, vækker beundring og respekt.

Det var uden fortilfælde, da EU-Kommissionen onsdag meddelte Polen, at kommissionen nu holder særligt øje med landet.

EU har igangsat en undersøgelse af, om en række nylige lovændringer overholder retsstatens principper.

Bekymringen retter sig mod markante ændringer i forfatningsdomstolens sammensætning og virke. Også en kontroversiel medielov er ifølge kommissionen et problem.

Hvis kommissionen går videre med proceduren, og Polen ikke retter ind, kan EU-systemet i yderste konsekvens suspendere Polens stemmeret i EU's Ministerråd i henhold til EU-traktatens artikel 7.

Der er man ikke nu, understreger kommissionsformanden.

- Vi er i dialog - i en konsulteringsproces. Det giver ikke mening at henvise til brugen af artikel 7. Hvis det skal ske, så kommer det, men det er ikke min formodning, siger Juncker.

EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, sendte tidligere på ugen et brev til den polske regering for at indlede en dialog.

Det var led i den nye såkaldte retsstatsmekanisme, som EU-Kommissionen indførte forrige år i kølvandet på en række problemer med respekt for demokratiet i Ungarn.

Kommissionens skridt handler udelukkende om, at Polen skal leve op til EU's principper, lyder det fra næstformanden.

/ritzau/Reuters