EU-chef vil se resultater til minitopmøde om flygtninge

Søndag vil EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, sidde for bordenden til et hasteindkaldt minitopmøde i Bruxelles, hvor målet er at komme frem til hurtige løsninger på flygtningesituationen i Balkanregionen.

Også to berørte lande uden for EU - Serbien og Makedonien - vil sidde med om bordet.

Målet med mødet er at forbedre samarbejdet mellem de lande, som ligger på flygtningenes og migranternes rute på vej til EU. Den såkaldte vestbalkanrute.

Ifølge Jean-Claude Juncker skal der søndag findes pragmatiske løsningsforslag, som kan blive sat i værk øjeblikkeligt for at løse flygtningekrisen.

- De vil diskutere akutte og fælles svar på de humanitære krav og træffe afgørelser om kortsigtede tiltag, har Juncker sagt til det tyske medie Funke ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge tyske medier vil Juncker præsentere en plan med 16 punkter til mødet. Et af dem vil angiveligt være, at landene skal forpligte sig til ikke at lade migranter rejse fra EU-land til EU-land uden en forhåndsaftale.

Det er stats- og regeringschefer for otte EU-lande herunder Bulgarien, Ungarn, Grækenland, Rumænien, Slovakiet og Østrig samt Tyskland, som venter at modtage op mod en million flygtninge i år, der er inviteret til at deltage.

Minitopmødet finder sted dagen efter, at Bulgarien, Rumænien og Serbien efter et møde advarede om, at de er klar til at lukke deres grænser for flere flygtninge, hvis Tyskland, Østrig eller andre EU-lande lukker deres.

I Balkanlandene er nattemperaturerne hastigt dalene, og Amnesty International advarer i en pressemeddelelse om, at en humanitær krise står for døren med tusindvis af flygtninge, som sover udenfor på deres vej igennem Serbien, Kroatien og Slovenien.

Det er normalt EU-præsidenten, der indkalder til topmøder. Men dette minitopmøde er usædvanligt på den måde, at det skal ledes af Juncker i EU-Kommissionen.

EU-præsident Donald Tusk er inviteret til mødet og har ifølge Wall Street Journal meldt sin deltagelse på trods af valg i sit hjemland Polen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip