EU: Den danske fedtafgift var måske ulovlig

Skrevet af admin

05/02/2015

Dagens topnyheder

EU-Kommissionen åbner en sag mod Danmark på grund af mistanke om, at den tidligere regerings fedtafgift udgjorde ulovlig statsstøtte.

Det oplyser Skatteministeriet torsdag i en pressemeddelelse.

Afgiften blev skrottet for to år siden. Men hvis kommissionen når frem til, at afgiften blev opkrævet i strid med EU's konkurrenceregler, vil der komme et krav om efterbetaling.

Det er ifølge Skatteministeriets forklaring ikke de fødevareproducenter, der har betalt afgiften for deres særligt fede fødevarer, som står i centrum.

Det er derimod dem, der er sluppet for afgiften, der indirekte kan have fået ulovlig fordel af den særlige danske afgift.

Den danske regering undrer sig over, at kommissionens åbningsskrivelse først kommer nu - to år efter at afgiften blev afskaffet. Skatteministeriet går nu i dialog med kommissionen for at finde "en fornuftig løsning".

- En efteropkrævning vil være en noget nær umulig opgave, som blandt andet vil belaste mange danske virksomheder, såsom landmænd og fiskere, siger skatteminister Benny Engelbrecht.

Ministeren kalder det "administrativt bøvlet" at hente penge hjem. Men siger også, at mange kan komme til at lide et økonomisk tab.

Det var den tidligere borgerlige regering, der i 2011 indførte fedtafgiften med det formål at få danskerne til at spise sundere. I januar blev afgiften skrottet af SRSF-regeringen i samarbejde med Enhedslisten, da de fandt ordningen for svær at administrere.

Afgiften blev opkrævet af mættet fedt i kød og i visse mejeriprodukter, olier og fedtstoffer, hvis det samlede indhold af mættet fedt oversteg 2,3 procent.

Kommissionens foreløbige vurdering er, at alt, der har indhold af mættet fedt, må anses for potentielt at skulle have været afgiftsbelagt.

/ritzau/