EU-dom letter vejen til Danmark for tyrkiske slægtninge

Det vil fremover være væsentligt lettere for erhvervsaktive tyrkere i Danmark at få ægtefæller og børn fra hjemlandet hertil.

Det er konsekvensen af en dom, som EU-Domstolen tirsdag har afsagt, vurderer ph.d. og ekspert i EU-ret Louise Halleskov Storgaard fra Aarhus Universitet.

EU-Domstolen har slået fast, at den danske udlændingelov ulovligt begrænser den ret, som tyrkiske arbejdstagere har til at få familiesammenføring med deres børn.

- Dommen vil gøre en forskel for disse tyrkiske statsborgere, fordi den i praksis medfører særdeles mere favorable familiesammenføringsbetingelser.

- For de berørte indebærer dommen, at de kan komme uden om krav, som ellers kan være problematiske at opfylde, siger Louise Halleskov Storgaard.

Som eksempel nævner hun det såkaldte tilknytningskrav og integrationskrav.

Sagen, som EU-Domstolen har behandlet, drejer sig om en tyrker, der har fået afslag på dansk opholdstilladelse. Den unge mand, Caner Genc, har aldrig været i Danmark, taler ikke dansk og har kun sjældent set sin far, som bor i landet.

Begrundelsen for afslaget på Caner Gencs ansøgning var, at han ikke har mulighed for at blive ordentligt integreret. Men den afgørelse strider mod EU's såkaldte associeringsaftale med Tyrkiet, har EU-Domstolen afgjort.

Associeringsaftalen har som udgangspunkt intet med familiesammenføring at gøre, men skal styrke det økonomiske og handelsmæssige samarbejde mellem EU og Tyrkiet, påpeger Louise Halleskov Storgaard fra Aarhus Universitet.

- Men der siger EU, at hvis man skærper betingelserne for familiesammenføring, gør man det mindre attraktivt for tyrkiske statsborgere at arbejde i Danmark, siger hun.

En afgørelse fra 1980 slår fast, at EU-landene ifølge aftalen ikke må indføre nye begrænsninger for adgangen til beskæftigelse for tyrkiske arbejdstagere og deres familiemedlemmer, der har opholdstilladelse i et EU-land.

Ifølge EU-ekspert Peter Starup fra Syddansk Universitet vil dette krav - efter tirsdagens dom - gøre det lettere for visse grupper af tyrkere at få deres slægtninge til Danmark.

- Potentialet i dommen er, at alt bliver rullet tilbage, til tiden før man begyndte at stramme udlændingelovgivningen. Det betyder så formentligt en stigning i antallet af familiesammenføringer til herboende tyrkiske statsborgere, siger Peter Starup.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip