EU-domstol skal høres om opkøb af euroobligationer

Skrevet af admin

07/02/2014

Mest læste i dag

Tysklands forfatningsdomstol i Karlsruhe siger, at den har besluttet at overføre en klage mod Den Europæiske Centralbank, ECB's, "ubegrænsede" opkøb af euroobligationer til EU-Domstolen i Luxembourg.

Den øverste tyske domstol ønsker at høre en vurdering fra EU-Domstolen, før den kan færdiggøre behandlingen af ECB-chef Mario Draghis program til opkøb af statsobligationer (OMT).

Programmet blev lanceret af Draghi i efteråret 2012 og anses af mange for at være en afgørende faktor for at få overvundet gældskrisen i eurozonen og få stabiliseret euroen.

Ifølge den tyske forfatningsdomstol kan det ikke udelukkes, at OMT-programmet giver suverænitetsproblemer og er i strid med forbuddet mod, at centralbanker finansierer budgetunderskud i eurolande.

Spørgsmålet om, hvorvidt eurolandenes støttefond ESM, der finansierer de eksisterende hjælpeprogrammer i de kriseramte eurolande, er legalt ifølge forfatningsdomstolen, vil blive afgjort den 18. marts.

Den Europæiske Centralbank, der har hovedsæde i Frankfurt, introducerede OMT-programmet, da flere markeder begyndte at frygte for et sammenbrud for den europæiske fællesmønt.

Flere iagttagere har advaret om, at hvis der indføres restriktioner på OMT-programmet, vil det svække dets effektivitet og gøre det sværere for ECB at fastholde stabile priser.

/ritzau/Reuters