EU-Domstolens rådgiver underkender dansk udlændingelov

Skrevet af admin

20/01/2016

Dagens topnyheder

Dansk lovgivning begrænser ulovligt tyrkiske arbejdstageres ret til familiesammenføring med deres børn ved kun at give opholdstilladelse til de børn, der har mulighed for at blive ordentligt integreret i Danmark.

Det skriver EU-Domstolens generaladvokat Paulo Mengozzi onsdag i et udkast til den endelige dom, der først falder senere.

Generaladvokaten angriber dermed en stramning af den danske udlændingelovgivning fra 2004, fordi den efter hans mening strider mod EU's associeringsaftale med Tyrkiet.

Den danske lovgivning er ifølge Mengozzi en ny begrænsning, der kan påvirke tyrkiske arbejdstageres situation, fordi det kan tvinge dem til at vælge mellem at fortsætte med at arbejde i Danmark eller tage tilbage til Tyrkiet.

Og derfor strider de danske regler mod EU's associeringsaftale med Tyrkiet, mener generaladvokaten.

Sagen handler om den tyrkiske statsborger Caner Genc, der er født i 1991. Han har boet hos sine bedsteforældre i Tyrkiet siden sine forældres skilsmisse i 1997, hvor hans far, der har forældremyndigheden over ham, flyttede til Danmark for at arbejde.

Caner Genc har aldrig været i Danmark, han taler ikke dansk og har kun sjældent set sin far.

I 2005 søgte Genc om opholdstilladelse i Danmark, men han fik afslag året efter med blandt andet den begrundelse, at der ikke var udsigt til nogen vellykket integration.

En afgørelse fra 1980 fastslår, at EU-landene ifølge associeringsaftalen ikke må indføre nye begrænsninger for vilkårene for adgang til beskæftigelse for tyrkiske arbejdstagere og deres familiemedlemmer, der har opnået opholds- og arbejdstilladelse i et EU-land.

Nu har Østre Landsret spurgt EU-Domstolen til råds for at få afklaret, om det betyder, at en tyrkisk statsborger med lovlig beskæftigelse i Danmark også har krav på at få familiemedlemmer uden arbejde til Danmark.

/ritzau/