EU-ekspert: Indenrigspolitik afgør EU-valg

Indenrigspolitiske emner kommer til at være afgørende for, hvor danskerne sætter krydset, når de den 25. maj står i stemmeboksen ved EU-valget.

Det vurderer Lykke Friis, der er ekspert i EU-forhold og prorektor på Københavns Universitet, ovenpå en meningsmåling fra Gallup for NyAgenda, der gør Venstre til det største parti tæt forfulgt af Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

- Rent forskningsmæssigt har det altid været sådan, at man stemmer til EU-valget ud fra en national indenrigspolitisk optik. Vælgerne bruger altså valget til at protestere eller sende et signal til den siddende regering. Eksempelvis at man ønsker en ændret kurs, siger Lykke Friis.

- Det er ikke kun et dansk fænomen. Det gælder over hele EU. Det handler meget ofte mere om national politik end Europa.

Hun vurderer dog, at en række EU-emner trods alt kommer til at være på dagsordenen op til valget i maj.

- Meget tyder meget på, at velfærdsturisme og spørgsmålet om den frie bevægelighed bliver et stort tema. Derudover tror jeg da også, at Danmarks placering i Europa kommer til at fylde meget. Skal vi tættere på EU eller rykke os længere væk, siger Lykke Friis, der har en fortid som Klima- og energiminister for Venstre.

Den verserende konflikt i Ukraine vil formentlig også være på dagsordenen.

- Lige nu og her må man nok konkludere, at Ukraine kommer til at fylde meget. Hvor går Europas grænser, og hvad vil vi med et land som Ukraine, siger Lykke Friis.

Tre måneder før EU-valget ved knap hver tredje dansker ikke, hvor de vil sætte krydset, viser en meningsmåling foretaget af centrum-venstretænketanken NyAgenda. Ifølge Lykke Friis er det et udtryk for, at der ikke har været meget fokus på valget.

- De seneste to uger har der jo stort set kun været fokus på Ukraine og på dansk indenrigspolitik i form af "den hemmelige socialdemokrat". EU-valgkampe er generelt ret korte, og så meget fokus har der jo heller ikke været på det, konstaterer Lykke Friis.

/ritzau/

Dagens Gossip