EU-ekspert: Patentdomstol svært emne for folkeafstemning

Det vurderer Marlene Wind, der er leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet.

»Det er et meget teknisk spørgsmål. Man kan frygte, at debatten kommer til at handle om noget helt andet, eksempelvis for eller imod EU. Den største risiko er, at vi ikke kommer til at tage stilling til det, det egentlig drejer sig om, nemlig at hjælpe erhvervslivet med at få lettere adgang til patentbeskyttelse,« siger Marlene Wind.

Justitsministeriet offentliggjorde tirsdag et notat, der konkluderer, at »dansk tilslutning til aftalen om en fælles europæisk patentdomstol vil indebære suverænitetsafgivelse«.

Dermed skal forslaget om tilslutning til patentdomstolen enten vedtages med flertal på fem sjettedele af Folketingets 179 medlemmer eller ved en folkeafstemning.

Meget tyder på, det bliver vanskeligt for regeringen af mobilisere et flertal på fem sjettedele af politikerne på Christiansborg. Dansk Folkeparti og Enhedslisten er imod, mens Liberal Alliance er for, men principielt synes man, at danskerne skal spørges ved en folkeafstemning.

Og europæisk patentdomstol kan være et svært emne »at sælge« til danskerne, vurderer Marlene Wind.

»Der ligger en kæmpe byrde på dansk erhvervsliv for at få den her hjem. Det vil kræve, at erhvervslivet toner rent flag og er enige om, at det er en god idé,« siger hun.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kaldte på sit pressemøde tirsdag en tilslutning til patentdomstolen en »indlysende god idé«.

»Det betyder ganske enkelt, at en virksomhed for at sikre sin opfindelse skal søge ét sted frem for at skulle søge 27 forskellige steder. Det er både nemmere og billigere for de enkelte virksomheder, og det vil selvfølgelig være til stor fordel for små- og mellemstore virksomheder, som vi har mange af i Danmark,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

Hun håber, at partierne »vil være med til at tage ansvar for det fælles patent og på den måde give bedre forhold til virksomheder og dermed også arbejdspladser herhjemme i Danmark«.

Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Morten Messerschmidt (DF) finder derimod patentdomstolen problematisk, fordi det »sætter små og mellemstore virksomheder i en situation, hvor de fremover kan miste deres patenter, fordi de ikke er i stand til at møde op i retssager i alle 27 medlemslande«.

Hos Dansk Erhverv mener chef for EU og international afdeling, Jens Alsbirk, at patentdomstolen har flere fordele end ulemper.

»I det nuværende system er virksomheder nødt til at tage patent i alle de lande, hvor de har markedsmuligheder, og det er meget kompliceret. Man risikerer retssager og tvister i en lang række lande med forskellige regler. Med det nye system vil man til gengæld udtage patent på ét sprog, som vil gælde i alle de lande, der er med i aftalen. Det vil lette tingene meget,« siger Jens Alsbirk.

Regeringen forventer at fremsætte lovforslag om Danmarks tilslutning til en patentdomstol i næste folketingssamling.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip