EU-ekspert: Studehandler kan sikre fordelingsnøgle

Skrevet af admin

15/01/2016

Dagens topnyheder

EU-Kommissionen står over for en kæmpe udfordring med at få medlemslandene til at indgå en ny fordelingsnøgle for asylansøgere.

Den eneste mulighed for succes ligger i det velkendte gamle Bruxelles-trick med studehandler, vurderer EU-ekspert og professor ved Københavns Universitet Marlene Wind.

- Alle slår sig i øjeblikket på lårene af grin over EU og har travlt med at sige, at det er en dødssejler, siger hun til Ritzau.

- Det eneste, jeg kan se som gangbart, er studehandler. De lande, der ikke vil modtage asylansøgere, må betale ved kasse et.

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker har fredag løftet sløret for, at han i løbet af foråret vil spille ud med et forslag til en nyt system, der skal fordele asylansøgere mere retfærdigt mellem medlemslandene.

Han forventer ikke jublende opbakning fra medlemslandene, og med Marlene Winds ord bliver han da også nødt til at "vride armen rundt" på de lande, der ikke vil tage asylansøgere.

- En række lande vil simpelthen ikke være med. Men jeg tror, at kommissionen vil være kreativ for at undgå en fuldstændig lammelse af det indre marked og den fri bevægelighed, siger Marlene Wind.

- Man kan for eksempel sige til de lande, der ikke vil bidrage, at de så får lavere regional- eller landbrugsstøtte.

Det er især de østeuropæiske lande, der kæmper imod en fordelingsnøgle. Umiddelbart virker det da også i Marlene Winds optik urealistisk at få dem med på vognen.

- Men hvis man ikke gør noget, har vi ikke et asylsystem i EU. Det er de facto ikkeeksisterende. EU står med pivåbne grænser og intet fungerende system til at håndtere flygtningekrisen, siger professoren.

Danmark vil på grund af sit retsforbehold ikke være direkte påvirket af den fordelingsnøgle, EU i givet fald kan nå frem til.

- Danmark vil få 90 dage til at acceptere ændringerne i Dublin-forordningen, og ellers ophører aftalen med at eksistere i Danmark, siger Marlene Wind med henvisning til det nuværende system for fordeling af asylansøgere EU-landene imellem.

/ritzau/