EU-ekspert: Terror fjerner fokus fra Europolaftale

Skrevet af admin

29/03/2016

Mest læste i dag

Der er fuld damp på kedlerne i EU, og blandt andet terrortruslen mod Europa kræver stor opmærksomhed. Derfor går det trægt med forhandlingerne mellem Danmark og EU om en parallelaftale om det europæiske politisamarbejde, Europol.

Sådan lyder vurderingen fra professor i statskundskab og EU-ekspert Rebecca Adler-Nissen fra Københavns Universitet.

- Forhandlingerne prioriteres ikke af de andre lande, fordi der er alt muligt andet på dagsordenen. Og det er ikke blevet lettere efter terrorangrebene i Bruxelles, siger Rebecca Adler-Nissen.

- De øvrige 27 EU-landes justitsministre er optaget af intensiveringen af samarbejdet om terrorbekæmpelse, udveksling af informationer og af at fremskynde den lovgivning, man allerede har på tegnebrættet, siger hun.

I 2017 overgår det europæiske politisamarbejde til at være et overstatsligt samarbejde. I den forbindelse spænder det danske retsforbehold ben for fortsat dansk deltagelse, med mindre Danmark får en parallelaftale om Europol.

I december stemte danskerne "nej" til at erstatte retsforbeholdet med en såkaldt tilvalgsordning. Efter afstemningen indledte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) derfor forhandlinger om en parallelaftale.

Men det er langt fra sikkert, at Danmark forhandler sig frem til en sådan løsning, før det europæiske samarbejde næste år bliver overstatsligt, og Danmark må forlade det, vurderer Rebecca Adler-Nissen.

- I første omgang forsøger man formentligt at få en parallelaftale, inden det nye Europol træder i kraft. Men det bliver op ad bakke, siger hun.

- Norge fik en lynaftale på halvandet år. Men Danmark er ikke Norge. Vores situation er anderledes, fordi vi har et retsforbehold, der skal respekteres både politisk og juridisk.

Hvis det ikke lykkes at lave en aftale med EU om Danmarks deltagelse i politisamarbejdet, kan det føre til en dansk folkeafstemning om Europol.

Men en folkeafstemning ligger ikke lige for, lyder det.

- Det tager både tid og kræfter at tage en folkeafstemning, så det vil man ikke gøre, før alle muligheder er udtømte, siger Rebecca Adler-Nissen.

Tirsdag forsøger Dansk Folkeparti under en forespørgselsdebat i Folketinget at få udenrigsminister Kristian Jensens (V) svar på, hvilke planer regeringen har for forhandlingerne om en Europol-aftale.

/ritzau/