EU enig om græsk nødlån - garanti mod dansk tab

EU har besluttet at give Grækenland et nødlån på godt syv milliarder euro - 52 milliarder kroner - fra alle 28 EU-landes fælles redningsfond, siger EU-Kommissionens næstformand med ansvar for euroen, Valdis Dombrovskis.

Lånet skal dække Grækenlands økonomiske behov, indtil en ny støtteordning på helt op til 86 milliarder euro - 645 milliarder kroner - er forhandlet på plads senere på sommeren.

- Vi har en aftale om brofinansieringen for Grækenland baseret på EFSM-lån. Denne aftale støttes af 28 EU-lande, siger Valdis Dombrovskis på et pressemøde.

Danmark hæfter ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) for 1,05 milliarder kroner af det samlede lån. Men Danmark og de andre EU-lande, der står uden for euroen, har fået garanti mod tab på lånet.

Pengene hentes i EU's hjælpefond, EFSM, og Danmark hæfter for 1,05 milliarder kroner af det samlede beløb.

Den danske finansminister var som blandt andre sin britiske og svenske kollega skeptisk ved lånet, da de i tirsdags drøftede det på et EU-møde i Bruxelles. Men de 19 eurolande garanterer, at Danmark intet risikerer på lånet, forklarer han.

- Der blev så lavet den aftale, at der skulle udstedes en garanti fra eurolandene, hvis EFSM var med. Og den garanti er givet. Dette brolån skal kun bruges i få uger, indtil det endelige arrangement går i orden med eurolandene, siger Claus Hjort Frederiksen.

/ritzau/

Dagens Gossip