EU enig om græsk nødlån - garanti mod dansk tab

EU har besluttet at give Grækenland et nødlån på godt syv milliarder euro - 52 milliarder kroner - fra alle 28 EU-landes fælles redningsfond, siger EU-Kommissionens næstformand med ansvar for euroen, Valdis Dombrovskis.

Lånet skal dække Grækenlands økonomiske behov, indtil en ny støtteordning på helt op til 86 milliarder euro - 645 milliarder kroner - er forhandlet på plads senere på sommeren.

- Vi har en aftale om brofinansieringen for Grækenland baseret på EFSM-lån. Denne aftale støttes af 28 EU-lande, siger Valdis Dombrovskis på et pressemøde.

EU-kommissæren siger samtidig, at pengene vil nå frem til Grækenland i tide til, at det gældsplagede land kan betale et afdrag på 3,5 milliarder euro på et lån til Den Europæiske Centralbank på mandag.

Pengene hentes i EU's hjælpefond, EFSM, og Danmark hæfter for 1,05 milliarder kroner af det samlede beløb.

Men finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger, at Danmark og de andre EU-lande, der står uden for euroen, har fået garanti mod tab på lånet.

Den danske finansminister var som blandt andre sin britiske og svenske kollega skeptisk ved lånet, da de i tirsdags drøftede det på et EU-møde i Bruxelles. Men de 19 eurolande garanterer, at Danmark intet risikerer på lånet, forklarer han.

- Der blev så lavet den aftale, at der skulle udstedes en garanti fra eurolandene, hvis EFSM var med. Og den garanti er givet. Dette brolån skal kun bruges i få uger, indtil det endelige arrangement går i orden med eurolandene, siger Claus Hjort Frederiksen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip