EU-enighed om sanktioner mod Ukraine

EU-landenes udenrigsministre er på deres ekstraordinære møde torsdag i Bruxelles enedes om at indføre sanktioner mod Ukraine.

Sanktionerne betyder, at personer, der "står bag menneskerettighedskrænkelser, vold og overdreven magtanvendelse" bliver nægtet indrejse og får indefrosset de midler, de måtte have stående på bankkonti i EU.

Selve listen over personer er endnu ikke skrevet færdig.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) vil ikke på forhånd spekulere i, hvor mange navne der kommer på.

Men det står klart, at præsident Viktor Janukovitj ikke er iblandt. Og at der ikke kun vil være fokus på personer på myndighedsside, men også de direkte ansvarlige for volden på oppositionens side.

Lidegaard siger, at der har været nævnt enkelte navne på torsdagens møde. Og diplomatiske kilder oplyser, at der i første omgang måske blot er tale om en håndfuld personer.

- Vi har ikke lavet listen endnu. Det er klart, at vi går ikke bare efter de små fisk.

- Men Ukraine er ikke i tvivl om, hvem det er, vi snakker om, siger Martin Lidegaard, der erklærer sig godt tilfreds med aftalen, som er opnået i fuld enighed mellem alle 28 EU-lande.

- EU kan ikke se på, at der bliver slagtet folk på åben gade i et europæisk land, siger udenrigsministeren.

Tre EU-lande skal også rent formelt have tjekket teksten med deres parlamenter, men det forventes at være en formalitet.

Sanktionsteksten nævner ikke specifikt en våbenembargo, sådan som flere landes ministre på forhånd havde luftet muligheden af. Men der bliver lukket for eksport af udstyr, der kan bruges til at nedkæmpe oprør.

Efter ministrenes møde skal sanktionsteksten nu oversættes til juridiske paragraffer og knyttes sammen med den konkrete liste med navne. Ifølge diplomatiske kilder kan sanktionerne muligvis nå at være klar til at træde i kraft på lørdag.

/ritzau/

Dagens Gossip