EU: Exit-forhandlinger med briterne skal hurtigt i gang

Storbritannien skal iværksætte exit-proceduren som beskrevet i EU-traktaten så hurtigt som muligt, hedder det i en fælles udtalelse fra fire topledere i EU.

- Vi forventer nu, at Storbritanniens regering fører det britiske folks beslutning ud i livet så hurtigt som muligt, uanset hvor vanskelig den proces må være, hedder det i udtalelsen, som EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, fredag læser op på et kort pressemøde.

Det er en situation uden fortilfælde, siger EU-lederne, men de øvrige 27 EU-lande er enige om at fortsætte samarbejdet.

- Unionen vil fortsætte med 27 medlemslande. Unionen er rammen om vores fælles politiske fremtid, siger Juncker, mens han læser udtalelsen op.

På et spørgsmål, om den britiske exit er begyndelsen på enden for Den Europæiske Union, svarer Juncker "nej", inden han med det samme drejer om på hælen og forlader pressemødet under klapsalver.

De britiske reformer, som premierminister David Cameron fik opbakning til på et EU-topmøde i februar, bortfalder nu.

- Der bliver ingen genforhandling, siger Jean-Claude Juncker under sin oplæsning af udtalelsen.

EU-toppen siger, at "enhver forsinkelse" af de kommende forhandlinger om britisk udmeldelse af EU "vil forlænge usikkerheden unødvendigt".

De siger samtidig, at EU-traktatens artikel 50, der beskriver, hvordan et land forlader EU, er vejen frem for at håndtere den britiske exit på en ordentlig måde.

- Vi er klar til hurtigt at indlede forhandlinger med Storbritannien om vilkår og betingelser for dets udmeldelse af Den Europæiske Union, hedder det i udtalelsen.

EU-lederne håber at have Storbritannien som en tæt partner også i fremtiden, og de forventer nu, at briterne vil formulere deres forslag til det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien.

- Enhver aftale, der vil blive indgået med Storbritannien som tredjeland, må afspejle interesserne på begge sider og må afbalanceres i forhold til rettigheder og pligter, siger Juncker.

EU-toppen siger, at de respekterer den britiske beslutning om at melde sig ud af EU, men de beklager den.

EU-udtalelsen kommer efter et møde fredag i Bruxelles mellem EU-præsident Donald Tusk, premierminister Mark Rutte fra det hollandske EU-formandskab, Europaparlamentets formand Martin Schulz og Jean-Claude Juncker.

/ritzau/

Dagens Gossip