EU falder et trin på kreditvurderingsstigen

Skrevet af admin

20/12/2013

Dagens topnyheder

Ratinginstituttet Standard & Poor's har sænket sin kreditvurdering af obligationer udstedt af EU fra AAA til AA+.

Det sker samtidig med, at EU's stats- og regeringschefer afslutter et topmøde i Bruxelles, hvor der ellers blev lagt vægt på, at EU er ved at have ryddet op i finanserne og bankerne og så småt kan se en vej ud af krisen.

- Efter vores mening er den overordnede kreditværdighed hos de 28 EU-medlemslande faldet.

- Som vi ser det, er EU's budgetforhandlinger blevet mere vanskelige, hvilket signalerer en stigende risiko for opbakningen til EU fra enkelte medlemslande, skriver S&P i en udtalelse.

EU's økonomikommissær, Olli Rehn, siger, at han er uenig i, at der kan sås tvivl om, hvorvidt medlemslandenes velvilje til at bære EU igennem en eventuel ny finanskrise.

- Alle medlemslande har altid og hele vejen gennem finanskrisen ydet deres forventede bidrag til budgettet fuldt ud og til tiden, siger Rehn, som understreger, at de to andre ratingbureauer, Fitzh og Moody's, fortsat giver EU topkarakteren AAA.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mener heller ikke, at nedgraderingen af EU er et udtryk for, at EU-landene ser for optimistisk på fremtiden.

- Vi er alle sammen lidt trætte af, at vi skal have den slags kreditvurderinger og sidde og vente spændt på dem.

- Men jeg synes ikke, der kan være nogen tvivl om, at vi har truffet nogle store og afgørende politiske beslutninger for at få styr på økonomien i EU, og der er vel heller ikke nogen tvivl om, at Europa lige så langsomt er ved at vriste sig fri af krisen.

- Krisen er ikke slut, der er stadig alt for høj arbejdsløshed. Men vi er kommet rigtig langt i forhold til hvor vi var for et eller to år siden, siger Thorning efter EU-topmødet.

Med nedjusteringen af EU har Danmark nu en kreditvurdering, der er højere end EU's.

Danmark er fortsat en del af en eksklusiv gruppe af lande, der har en AAA-rating hos de tre store ratingbureauer Standard & Poor's, Fitch og Moody's.

/ritzau/