EU forbereder sanktioner mod tre nøglepersoner i Libyen

Skrevet af admin

14/03/2016

Mest læste i dag

EU-landene forbereder sanktioner mod formentlig tre nøglepersoner, der ifølge de europæiske lande blokerer for dannelsen af en national samlingsregering i Libyen.

- Vi har startet vores arbejde med at sanktionere de personer, der blokerer for den interne libyske proces, siger EU's udenrigschef, Federica Mogherini, mandag efter et udenrigsministermøde i Bruxelles.

- Libyen har behov for en national samlingsregering meget hurtigt for at håndtere den sikkerhedsmæssige og humanitære situation i landet og den risiko, det indebærer for libyerne, at de ikke har nogen regering, siger hun.

FN's udsending til Libyen, Martin Kobler, har deltaget i EU-mødet, og han har ifølge udenrigsminister Kristian Jensen (V) givet en status på situationen i det konflikthærgede land, der var "en blanding af desperation og håb".

- Min forventning er, at der vil komme sanktioner mod de tre, der har spændt ben for den politiske proces, siger Kristian Jensen efter mødet.

Der bliver formentlig tale om at ramme de tre nøglepersoner med indrejseforbud i EU og indefrysning af eventuelle midler i EU.

- Der er forskellige vurderinger af, hvor meget de vil tage sig af det, men vi skal lægge maksimalt pres på dem. De skal mærke, at det er dem - og lige præcis dem - der er problemet, siger han.

EU-landene mener, at det haster med at få skabt en national samlingsregering i Libyen, hvor Islamisk Stat ifølge Kristian Jensen nu råder over 5000 mand, der sætter sig på et stadig større område.

Det er Frankrig, der har presset på for sanktionerne, der ifølge det franske nyhedsbureau AFP ventes at ramme formanden for parlamentet i Tobruk, Aguila Saleh, samt Nuri Abu Sahmein og Khalifa al-Ghweil fra nationalkongressen i Tripoli.

- Nu kan vi ikke vente længere, sagde den franske udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, i sidste uge.

Det FN-støttede præsidentråd i Libyen opfordrede lørdag landets institutioner til at overdrage magten til en samlingsregering.

Libyen har haft to regeringer siden august 2014, da en militæralliance erobrede hovedstaden og etablerede sit eget parlament i Tripoli. Det tvang den internationalt anerkendte regering til at søge tilflugt i den østligt beliggende by Tobruk.

/ritzau/