EU forlænger og udvider flådeoperation ud for Libyen

Skrevet af admin

20/06/2016

Dagens topnyheder

EU forlænger sin flådeoperation mod menneskesmuglere i Middelhavet ud for Libyens kyster med et år og udvider samtidig den såkaldte Operation Sophias opgaver.

Fremover skal EU også hjælpe med at træne den libyske kystvagt og flåde, så Libyen bliver bedre til at forhindre menneskesmugling og til at redde menneskeliv i libysk farvand.

Desuden vil EU hjælpe med at håndhæve FN's våbenembargo i internationalt farvand ud for de libyske kyster i et forsøg på at bremse våben til blandt andet Islamisk Stat.

Det har EU's udenrigsministre mandag besluttet på et møde i Luxembourg.

EU's træning af Libyens kystvagt og flåde vil ske i tre faser, hvor libyerne først bliver trænet på havet om bord på et af Operation Sophias skibe.

Senere vil libyerne blive trænet på land i enten et EU-land eller et tredjeland, inden den afsluttende operationelle træning vil foregå på havet om bord på libyske fartøjer.

Danmark har et forsvarsforbehold i EU og står derfor uden for Operation Sophia.

Men udenrigsminister Kristian Jensen (V) ser EU-operationen og træningen af den libyske kystvagt som "utrolig vigtig" for at håndtere migrationsstrømmen over Middelhavet.

- Det er klart i dansk interesse. Men vi kan ikke blande os i debatten og må bare sidde tilbage og krydse fingre og håbe på, at de andre træffer de rigtige beslutninger, der hjælper os, siger Kristian Jensen.

Operation Sophia, der i øjeblikket består af fem skibe og tre helikoptere, blev iværksat i juni sidste år, efter at flere hundrede migranter var druknet på vej fra Libyen til Italien, da deres synkefærdige både kæntrede.

EU-operationen blev opkaldt efter en pige født på et af de europæiske fartøjer, efter at moderen var blevet reddet i sikkerhed ud for Libyens kyst.

Indtil nu har EU's flådemission i Middelhavet, der mandag er blevet forlænget til 27. juli næste år, reddet op imod 16.000 migranter på havet. De er derefter blevet sejlet til Italien.

Operation Sophia har også medvirket til at anholde 71 mistænkte menneskesmuglere, der derefter er overdraget til de italienske myndigheder.

Desuden har EU-missionen ødelagt 139 skibe, der ellers kunne bruges til menneskesmugling med kurs mod Europa.

FN vurderede i sidste uge, at der alene i år er ankommet 50.000 flygtninge og migranter til Europa via ruten fra Libyen til Italien.

Indtil nu er 2400 mennesker i år druknet i forsøget på at krydse Middelhavet.

/ritzau/