EU: Forskning og innovation med ligestilling

Formandskabet for EU's Ministerråd og Europa-Parlamentet er netop blevet enige om rammerne for EU's næste store forskningspulje, Horizon 2020.

Over de næste syv år skal puljen uddele 525 milliarder kroner til forskning og innovation, og som noget nyt er ligestilling fremhævet som et tema, alle forskningsgrupper fremover skal tænke ind i deres projekt, hvis de vil have støtte.

Målet er blandt andet at rette op på manglen på kvindelige forskere i Europa, skriver Information.

Det betyder, at danske forskergrupper skal til at tænke over, hvor mange mænd og kvinder der er i gruppen, siger europaparlamentariker Britta Thomsen (S).

Hun er både med i forskningsudvalget og ligestillingsudvalget i parlamentet og har været med til forhandle Horizon 2020 på plads.

- Hvis du kommer med et projekt kun med mænd, så får du nok ikke nogen penge, siger Britta Thomsen til Information.

Den officielle aftaletekst for Horizon 2020 er endnu ikke offentliggjort, men en talsmand for EU-Kommissionen bekræfter, at ligestilling nu skal tænkes ind i alle forskningsprojekter fra start til slut.

Kommissionens talsmand for forskning, Michael Jennings, skriver i en kommentar til Information:

- For første gang i de europæiske forskningsprogrammers historie er målet om at fremme ligestilling mellem mænd og kvinder udtrykkeligt fastsat i Horizon 2020 som et tværgående emne for alle dets forskningsprogrammer.

Det vigtigste kriterium i udvælgelsen af forskningsprojekter vil fortsat være topkvalitet, og Horizon 2020 stiller ikke konkrete krav til, at der skal være kvinder i en forskningsgruppe.

Men det tydelige fokus på ligestilling betyder, at forskningsgrupper med kvinder vil have større chancer for at få støtte, vurderer lektor Evanthia Schmidt fra Aarhus Universitet.

Hun forsker i ligestilling i forskning og har selv været evaluator på EU's hidtidige forskningspulje.

/ritzau/

Dagens Gossip