EU fremmede dyr- og planter

Mårhunde, Nilgæs og japansk pileurt får nu kamp til stregen i Danmark. EU Kommissionen fremlægger et forslag, der kan bekæmpe uønskede dyre- og plantearter, hvor de ikke hører hjemme oprindeligt.

Forslaget vækker glæde hos biolog i Danmarks Naturfredningsforening Bo Håkansson, der kalder EU-Kommissionens forslag rigtig godt og en stærk indsats.

- Vi noterer med glæde, at EU har sikret indsatsen, så vilkår og omkostninger er ens for alle EU-lande. Det betyder nemlig, at medlemsstaterne ikke kan gøre forskel i indsatsen.

- Hele EU kæmper med arter fra andre dele af verden, som på kort eller lang sigt truer med at udkonkurrere de arter, der hører til i EU, og som også kan medføre skader og sygdomme på skove og landbrugsafgrøder, siger han.

Omkring 12.000 fremmede plante- og dyrearter befinder sig i Europa. Ifølge EU er omkring 15 procent af disse skadelige for landenes økosystemer. Det er de såkaldt invasive arter, og deres antal vokser hurtigt.

- Problemet med invasive arter er grænseoverskridende, og vi er derfor afhængige af, at alle gør en indsats. Den nye forordning vil ikke kun være et hensyn til naturen, men også til landbrug og skovbrug, siger Bo Håkansson.

Forslaget om en fælles indsats har flere fordele. Invasive arter skader for mere end 12 milliarder euro i den europæiske union hvert år og omfatter både materielle og helbredsmæssige skader.

EU mener, at indsatsen mod de invasive arter virker bedst, når et EU-land er lige så aktivt som sine nabolande.

Bo Håkansson og Danmarks Naturfredningsforening har særligt ros til den strategi, som EU-Kommissionen har beskrevet.

- Den omfatter både forebyggelse, hurtig indsats, når nye ikke hjemmehørende arter opdages, og en indsats for arter, der allerede er et problem. Det støtter vi helhjertet op om, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip