EU går danske dagpenge efter i sømmene

»Vi begyndte tidligere i år at se på den danske lovgivning, da den kan være i uoverensstemmelse med EU-forordningen,« siger talsmand for Europa-Kommissionen Jonathan Todd til avisen.

De danske myndigheder kræver, at tre af de 12 måneders arbejde, som er påkrævet for at kunne få dagpenge, skal foregå i Danmark. Det er muligvis ulovligt, påpeger EU-talsmanden over for Morgenavisen Jyllands-Posten:

»Hvis nogen for eksempel arbejder en måned i Danmark, men har arbejdet flere år i andre medlemslande, så er det generelle princip, at den person er berettiget til arbejdsløshedsydelser i Danmark«.

Juraprofessor Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet vurderer, at Danmark må afskaffe kravet.

»Det minder om problematikken med SU og børnepenge, hvor man laver krav, der betyder, at de skal arbejde her, før de kan få ydelser. Det går ikke an,« siger hun til avisen.

En eventuel ændring fører ikke til, at EU-borgere kan rejse til Danmark kun for at få dagpenge, siger jurist Michael Rosenby fra AK Samvirke:

»De skal komme for at arbejde. Men bliver de arbejdsløse efter én dag, så skal de have dagpenge på samme vilkår som danskere«.

Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), advarer om en potentiel »bombe under den danske velfærdsmodel« og siger, at regeringen »må sætte foden ned over for EU og stå fast på det, de har lovet befolkningen, nemlig at EU ikke skal blande sig i social- og arbejdsmarkedspolitikken«.

Venstre kræver en kortlægning af velfærdsturismen, mens Dansk Folkepartis EU-ordfører, Pia Adelsteen (DF) råber vagt i gevær:

»Det er et kæmpe problem. Enten bryder vores velfærdssystem sammen, eller også skal EU-reglerne ændres. Jeg ser helst, at det sidste sker«.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) kalder det i en skriftlig kommentar til Morgenavisen Jyllands-Posten »rimeligt«, at der kun er dagpenge til udlændinge, som kommer for at arbejde:

»Derfor har vi et krav om, at udlændinge mindst skal have arbejdet her i tre måneder for at få dagpenge«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip