EU gemmer de rigtig svære spørgsmål til senere

Skrevet af admin

24/04/2015

Mest læste i dag

EU-landenes ledere kom torsdag igennem små fem timers topmøde om migration tilsyneladende uden for alvor at få hul på den debat, som for mange af dem er mest politisk følsom derhjemme.

Spørgsmål om solidariteten mellem EU-landene og hvordan flygtninge og andre migranter fordeles internt mellem EU-landene, bliver berørt en smule i ledernes fælles udtalelse. Men ikke med færdige løsninger.

Inde på selve mødet har blandt andre den franske præsident, François Hollande, ifølge Ritzaus kilder nævnt, at al snak om migration er følsomt og får populister på banen.

Og den tyske forbundskansler, Angela Merkel, konstaterede, at asylreglerne i Dublinforordningen ikke fungerer længere.

Men den østrigske kansler, Werner Faymann, synes at være den eneste, der direkte har sagt, at EU er nødt til at indføre kvoter for landenes modtagelse af flygtninge.

Argumentationen er, at EU's asylregler - hvis de bliver gennemført til punkt og prikke med registrering af alle nyankomne i første modtageland - vil betyde, at Østrig skal sende alle sine asylansøgere tilbage til Italien, som er første asylland.

Men statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) synes ikke stemt for at være med til EU-kvoter, en revision af Dublin-reglerne eller et foreslået frivilligt pilotprojekt, der skal sikre en fordeling i EU af asylansøgere, der melder sig i Afrika.

- Det er et frivilligt projekt. Danmark tager allerede flygtninge fra FN-flygtningelejre, og det vil vi fortsat gøre.

- Men jeg vil godt understrege, at Danmark ikke kommer til at være en del af en fordelingsnøgle for flygtninge, fordi vi har forbehold på området, siger Thorning.

Statsministeren har inde på selve mødet understreget, at Danmark allerede tager sin andel.

Og på det efterfølgende pressemøde henviser hun også til Danmarks position som et af de lande i EU-kredsen, der tager imod flest asylansøgere per indbygger.

- Der er mange, der er lidt nervøse for at komme ind i denne her diskussion. Hvis vi kigger konkret på tallene, er det jo netop de nordeuropæiske lande, som reelt tager flest flygtninge.

- Det har ikke fyldt meget i dag. Men det er en diskussion, man kommer til at vende tilbage til i Europa, siger Thorning.

/ritzau/