EU: genopretningen af dansk økonomi fortsætter

Danmark har i år kurs mod et budgetunderskud, der er større, end EU tillader.

I sin økonomiske efterårsprognose forudser EU-Kommissionen, at det danske budgetunderskud i 2015 vil ende på 3,3 procent, selv om det højst må være på 3,0 procent.

Også de danske økonomiske vismænd forudså for en måned siden, at det danske budgetunderskud i år vil blive større end tilladt.

Vismændene forventer et underskud på 3,2 procent, mens regeringen selv forventer et budgetunderskud på lige netop 3,0 procent.

Et underskud på den forkerte side af grænsen kan udløse en henstilling fra EU om at rette kursen op. Sådan en henstilling fik Danmark i foråret 2010, og det betød, at livremmen skulle spændes ind.

Men Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, tvivler på, at det kommer så vidt denne gang.

- Der er en masse gummi i de regler, og som verden ser ud, har vi rimeligt godt styr på den offentlige økonomi, siger Steen Bocian.

Han tror selv, at EU-Kommissionen skyder over målet i sin vurdering. Men Danmark gør sig selv "sårbar", hvis det ender med et budgetunderskud på over tre procent, mener cheføkonomen.

- Vi har i år haft en økonomisk politik, der er kørt helt til stregen. Man har sigtet efter et underskud på tre procent, og så er der jo en risiko for, at man triller ud over stregen, siger Steen Bocian.

EU-Kommissionens dårlige bedømmelse af det danske budgetunderskud bygger på flere elementer.

Kommissionen tror således ikke, at der kommer så mange penge i kassen fra fremrykket beskatning af pensioner, som regeringen tror. Desuden trækker færre indtægter fra olie og gas i Nordsøen i den forkerte retning.

EU-Kommissionen understreger også, at skandalen med Skats nu lukkede inddrivelsessystem, EFI, trækker Danmark ned, selv om det endnu er uklart hvor meget.

Det danske budgetunderskud vil dog ligge inden for EU-reglerne igen fra 2016, fremgår det af prognosen.

EU-Kommissionen forventer således, at det danske budgetunderskud næste år vil være faldet til 2,5 procent, mens det i 2017 vil være faldet yderligere til 1,7 procent, fremgår af EU's økonomiske forudsigelser.

Ellers forventer EU-Kommissionen, at genopretningen af dansk økonomi vil fortsætte de kommende år.

Dansk økonomi vil ifølge prognosen vokse med 1,6 procent i år, med 2,0 procent næste år og 1,8 procent i 2017. Samtidig vil arbejdsløsheden i Danmark fortsætte med at falde, hedder det i efterårsprognosen.

/ritzau/

Dagens Gossip